Για την υπερωριακή απασχόληση και την αμοιβή της στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Eurokinissi

Tο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταγγείλει σε όλους τους τόνους την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με 12ωρες και 16ωρες εξοντωτικές βάρδιες, εκατοντάδες χιλιάδες ώρες υπερωρίες και εξευτελιστικό ωρομίσθιο, με εντατικοποίηση της εργασίας πέρα από κάθε όριο. Από αυτό δεν εξαιρείται και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που λόγο των συνθηκών εργάζονται πολύ περισσότερο του 8ωρου.

Με το νόμο 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην βουλή καθιερώθηκε επίδομα «Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας» και δίνεται στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ξεκινά από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που είναι 500 Ευρώ και τμηματικά φτάνει στο μόνιμο Δεκανέα στο ποσό τον 105 Ευρώ και αυτό αυξάνεται κατά 55 Ευρώ για τα έγγαμα στελέχη.

Το παραπάνω επίδομα καταβάλλεται λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας η πέραν του ωραρίου εργασίας.

Η κυβέρνηση απαντά ότι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν οφείλεται αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση διότι χορηγήθηκε επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, σε ένδειξη αναγνώρισης της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους και της απασχόλησης τους χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν αυτού.

Επίσης στον ίδιο νόμο προβλέπεται η χορήγηση αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με το ποσό των 2,77 Ευρώ/ώρα. και απαιτείται ΚΥΑ (Κοινή υπουργική απόφαση) μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που να καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης. Η παραπάνω ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Tο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απαιτεί από την κυβέρνηση τις ανάλογες αποζημιώσεις που ισχύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για την υπερωριακή απασχόληση και στους Στρατιωτικούς για τις ώρες πέραν του ωραρίου εργασίας.

Να προβεί στην άμεση διευθέτηση του ζητήματος, για αποζημίωση για όλες τις ώρες της νυχτερινής απασχόλησης.

Μπάμπης Βορτελίνος
Μέλος της Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Δείτε ακόμα...