Για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό συζήτησαν στην Άγκυρα Ν. Μηταράκης και Σ. Σοϊλού

Στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό συμφώνησαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά τη συνάντησή τους σήμερα στην Άγκυρα. Πρόκειται για την συμφωνία που οδηγεί στον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής και «εργαλειοποιεί» τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα στα γεωστρατηγικά παιχνίδια των αστικών τάξεων της ΕΕ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε μετά το περιστατικό με το ακυβέρνητο καράβι που μετέφερε 375 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, το οποίο μεταφέρθηκε από το Λιμενικό στην Κω. Η κυβέρνηση κυβέρνηση ζήτησε από την ΕΕ να παρέμβει για να παραλάβει η Τουρκία το πλοίο, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, σε συνέχεια της συνομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν». Πρόσθεσε δε πως «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με υπευθυνότητα να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις καταστολής των ανθρώπινων ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα συνεχιστούν, δηλώνοντας ότι είναι ακόμη πιο αναγκαία η περιφερειακή συνεργασία με την Τουρκία. Ταυτόχρονα αρνήθηκε ότι η Ελλάδα κάνει επαναπροωθήσεις, όταν πυκνώνουν οι καταγγελίες με πολλά περιστατικά με μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο. Είπε ακόμα ότι «θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να μπορέσει και η ίδια να αντιμετωπίσει την πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν». Επίσης ο Τούρκος ομόλογος του καυχήθηκε ότι χτίζει ένα γιγάντιο τείχος στα σύνορα με το Ιράν, για να κόψει το δρόμο σε Αφγανούς πρόσφυγες και μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να στηρίξει το εγχείρημα.

Δείτε ακόμα...