Για τον ιμπεριαλισμό υπάρχουν «πρόθυμοι» και όχι «ομοφωνίες»

Στόλτενμπεργκ-ΝΑΤΟ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

Ο Γενικός Γραμματέα του ΝΑΤΟ δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι: «Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και ο Χαφτάρ, μπορούν να μπουν στην ίδια εξίσωση. Επομένως, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης”.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η Τουρκία ακολουθεί τη δική της ατζέντα στη Λιβύη και τη Συρία, παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι: “Είμαστε 30 χώρες στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να έχουμε διάφορες θέσεις σε διαφορετικά θέματα, ωστόσο η Άγκυρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στη Λιβύη και τη Συρία”.

Στις δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, απάντησε η κυβέρνηση λέγοντας:  «Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία. Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας».

Το ΝΑΤΟ ανταπάντησε θολώνοντας τα νερά: «Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς».

Για τους αμερικανονατοϊκούς τίποτε δεν λέγεται τυχαία και ο χρόνος που επιλέγεται έχει το σκοπό του. Οι ανταγωνισμοί και η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των αστικών τάξεων γειτονικών χωρών και συγκεκριμένα ανάμεσα στις αστικές τάξης της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελούν συστατικό στοιχείο του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Οι δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι ενταγμένες στις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλουν ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για να κρατηθεί η Τουρκία στο στρατόπεδο των αμερικανονατοϊκών. Στη ουσία κλείνουν το μάτι στην Τουρκία με τη υποστήριξη του Σάρατζ, αναγνωρίζοντας με έμμεσο τρόπο τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΝΑΤΟ με τη στάση του αυτή και δεν είναι η πρώτη φορά, που ενθαρρύνει και στηρίζει τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Εφαρμόζει την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, καλώντας την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν με διάλογο τις διαφορές που έχουν, με απώτερο στόχο την προώθηση ταυτόχρονα της πολιτικής της συνδιαχείρισης, για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός.

Όσο οι αστικές κυβερνήσεις της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων εμπλέκουν τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ολοένα και περισσότερο, οι κίνδυνοι αμφισβήτησης, συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, διαρκώς θα αυξάνονται.

Αποδέσμευση τώρα από ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας.

Λ.Α

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...