Για ύπαρξη Ουκρανικού προγράμματος βιολογικού πολέμου κάνει λόγο η Μόσχα

Για ύπαρξη Ουκρανικού προγράμματος βιολογικού πολέμου κάνει λόγο η Μόσχα, μετά τις αναφορές ρωσικών ΜΜΕ ότι σε βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ που υπάρχουν στην Ουκρανία αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ιών, κάτι που η Ρωσία ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θεωρεί πως οι καταγγελίες της ότι η Ουκρανία είχε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος είναι ανάγκη να γνωρίζει την αλήθεια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριζαν αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η κατηγορία απορρίπτεται από το Κίεβο και το Πεντάγωνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τάχθηκε με την πλευρά της Ρωσίας και κάλεσε τις ΗΠΑ να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες των βιολογικών τους εργαστηρίων στην Ουκρανία και προέτρεψε όλες τις πλευρές να κατοχυρώσουν την ασφάλειά τους. Οι βιοστρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ελέγχει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 36 χώρες και περίπου 20 από αυτά στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Tass»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...