Γιάννης Δελής: Μαγειρεύονται επώδυνες λύσεις στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

Τις επώδυνες λύσεις που μαγειρεύονται για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, επισήμανε ο Γιάννης Δελής, μιλώντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Όπως τόνισε, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας, η εικόνα που διαμορφώνεται με διαρροές και δηλώσεις αξιωματούχων είναι «πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν βρίσκεται μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση, που ακουμπά και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, άλλωστε το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της στρατιωτικοποίησης των νησιών είναι κατ’ εξοχήν τέτοιο ζήτημα».

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εφησυχάσει για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν πείθει, συνέχισε ο Γ. Δελής, γιατί μία πιθανή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, στη βάση ενός συνυποσχετικού, μπορεί ν’ ανοίξει τέτοια ζητήματα από το παράθυρο. Οι τελευταίες εξελίξεις, συμπλήρωσε, επίσης δεν είναι άσχετες με τις συνολικότερες εξελίξεις στη Μεσόγειο, με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την κλιμάκωση των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, σχολιάζοντας το ερώτημα που τίθεται για το τι έχει να περιμένει η Ελλάδα από την εκλογή Τραμπ: «Σ’ αυτό το ερώτημα δεν απαντάνε μόνο η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Από την προηγούμενη διακυβέρνηση του Ν. Τραμπ, που μάλιστα συνέπεσε με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κυβέρνηση ΝΔ), η απάντηση που επανειλημμένα έχει δοθεί από το στόμα του πρωθυπουργού, είναι πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι το πρωτοπαλίκαρο των επικίνδυνων για τους λαούς ευρωατλαντικών σχεδιασμών», σημείωσε. 

Όσον αφορά την εκτίμηση ότι «η ΕΕ πρέπει να ενηλικιωθεί και να πάρει μέτρα για τη στρατηγική της αυτονομία», υπογράμμισε ότι αυτή αναπτύσσεται εδώ και καιρό, είτε με διάφορες επεμβάσεις ανά τον κόσμο, όπως στην Αφρική, είτε με επιχειρήσεις τύπου «Ασπίδα» στην Ερυθρά Θάλασσα, είτε με την περιβόητη Έκθεση Ντράγκι που καλεί τους ευρωπαϊκούς λαούς να πληρώσουν 500 δισ. ευρώ για την «πολεμική οικονομία» της ΕΕ. 

Όσον αφορά τις δύο συμβάσεις που συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής για τον πολιτισμό, η μία αφορά την ενίσχυση τηλεοπτικών παραγωγών και η άλλη τη συνεργασία με τη Βραζιλία, κατήγγειλε ότι και αυτές οι συμβάσεις αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό και τα αγαθά του ως εμπόρευμα, στενεύουν τα περιθώρια πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των λαών αφού ανάμεσά τους εισέρχονται τα μονοπώλια του κλάδου για την αύξηση των κερδών τους. 

Η σύμβαση με τη Βραζιλία, σημείωσε, προωθεί την πολιτιστική επιχειρηματικότητα με στόχο «την τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος» των εμπόρων του Πολιτισμού, όπως αναφέρεται και σε συγκεκριμένο άρθρο.

Όσον αφορά τη σύμβαση με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις τηλεοπτικές παραγωγές, τόνισε ότι πρόκειται για άλλο ένα πρόγραμμα που προωθεί την ιδεολογική αξιοποίηση της Τέχνης για την ακόμα μεγαλύτερη  διείσδυση -μέσα στην κοινωνία- των σάπιων ιδεών της αστικής τάξης και για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. «Έτσι εξηγείται άλλωστε και το ενδιαφέρον όχι μόνο της ΕΕ, αλλά ακόμα και του ΝΑΤΟ για την Τέχνη και τον Πολιτισμό», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Για το ΚΚΕ, κατέληξε, ο Πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, η κοινωνική αποστολή της Τέχνης δεν είναι κάτι που τον αποκοιμίζει ευχάριστα και τον χειραγωγεί, αλλά είναι η καλλιέργεια του πνευματικού κόσμου του ανθρώπου για να αναγνωρίζει την πραγματικότητα και να μπορεί να την αλλάζει. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...