Γιάννης Δελής: Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος και όχι από «δωρεές»

Σύντομη παρέμβαση για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα και στη Ράφα, «εκεί όπου διαπράττεται σχεδιασμένη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ», έκανε στην αρχή της ομιλίας του ως ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμαμτος, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κύρωση σύμβασης δωρεάς της εφοπλιστικής οικογένειας Λάτση στο υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Από το βήμα της Βουλής απαίτησε η κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει να υποστηρίζει το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ και να πάψει να στέλνει φρεγάτες πολεμικά εφόδια στη Μέση Ανατολή και κυρίως, να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ να γίνει πράξη η ομόφωνη απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου και να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακού κράτους, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι «τείνει πλέον να γίνει παράδοση» σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας να υπάρχουν περίοπτες πινακίδες, στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα δωρητών, συνήθως εφοπλιστών, όπως στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης και στην Εθνική Πινακοθήκη. Σε αυτό το σημείο, ο Γ. Δελής, απαντώντας σε ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι δεν θα υπάρχει κάποια επιγραφή με τα ονόματα των δωρητών της οικογένειας Λάτση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επισήμανε ότι, σύμφωνα με άρθρο της σύμβασης, κεντρική αίθουσα του Μουσείου θα έχει το όνομα του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση. 

Τόνισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το διαχρονικό ενδιαφέρον των κεφαλαιοκρατών για την αξιοποίηση της Παιδείας και του Πολιτισμού, ενώ με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια προωθείται και η περιβόητη «κοινωνική εταιρική ευθύνη», καλλιεργώντας την επικίνδυνη αυταπάτη ότι το κεφάλαιο μπορεί να έχει και κοινωνικό πρόσωπο και να φτάσει στο σημείο να βάλει τον άνθρωπο μέχρι και πάνω από τα κέρδη… Πρόσθεσε πως το αντίθετο συμβαίνει, καθώς προσπαθούν μέσα από δραστηριότητες κοινωνικής ευθύνης να αποκαταστήσουν το όνομά τους, ακόμα και να εξασφαλίσουν τη διαφήμισή τους!

Σημείωσε πως μπορεί μέσα από δυσθεώρητες δωρεές το κεφάλαιο να προσπαθεί να προβληθεί ως «η πραγματική πηγή της λαϊκής ευημερίας και της προόδου. Προβάλλονται ως αυτοί, οι οποίοι οδηγούν μπροστά την κοινωνία και με υψηλές, μάλιστα, αξίες και ευαισθησίες ειδικά απέναντι στον Πολιτισμό αυτού του τόπου», ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι τα ποσά που προσφέρουν προς δωρεά είναι ψίχουλα για αυτούς, αν λάβει κανείς υπόψη την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν. 

Εξήγησε, επίσης, πως στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να δωρίζονται 40 εκατ. ευρώ, αλλά, με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μάλιστα, αγωνιά σήμερα για τη δωρεά, ο όμιλος έχει ήδη αποκτήσει σχεδόν δωρεάν μεγάλες εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Ανέδειξε, ακόμα, την κραυγαλέα αντίφαση να ετοιμάζονται, από τη μία, ανακαινίσεις και επεκτάσεις και από την άλλη να υπάρχουν κλειστές αίθουσες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στάθηκε και στο γεγονός πως με το τέχνασμα των χορηγιών οι μεγάλοι επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιούν δημόσιους χώρους σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω». Συμπλήρωσε ότι για το ΚΚΕ, οι υποδομές, ο εξοπλισμός, οι κρατικές δομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το κράτος. 

Τέλος, ο Γ. Δελής ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν χρήματα από την υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού, αλλά δεν επιστρέφουν σε αυτόν γιατί χαρίζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και κλείνοντας, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη σύμβαση. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...