Ο λαός της περιοχής ολόκληρης της Θεσσαλίας, έναν χρόνο μετά τις καταστροφές που είχαμε από πλημμύρες και πυρκαγιές, υποφέρει καθώς δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί οι ζημιές και δεν έχουν δοθεί ούτε οι αποζημιώσεις. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μιλώντας στο κανάλι «Attica» το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου.
Οι άνθρωποι, πρόσθεσε, μένουν ανάμεσα σε φίδια και ποντίκια, δεν έχουν αποκατασταθεί σπίτια, δεν έχει ανοίξει ακόμα ο βρεφονηπιακός σταθμός στη Γιάννουλη και 47 παιδάκια δεν έχουν πού να πάνε. Εμφανίστηκε η πανώλη με τεράστια ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο ενώ τα ψόφια ψάρια στον Παγασητικό έδωσαν τη χαριστική βολή στην περιοχή.
Χαρακτήρισε εξοργιστικές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που πήγε σήμερα στη Θεσσαλία και εξήγγειλε, αυτά που είχε εξαγγείλει πέρυσι και πρόπερσι ενώ ακόμα δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα για τον Ιανό από το 2021!
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ανέθεσε σε ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια της Ολλανδίας που εκμεταλλεύεται αγροτική γη, δάση και υδατοκαλλιέργειες σε διάφορες ηπείρους, να καταρτίσει ένα master plan για την Θεσσαλία και αυτά που ζούμε σήμερα, εξήγησε, είναι τα αποτελέσματα αυτού του master plan: Tης εμπορευματοποίησης, της πολιτικής που διασφαλίζει τα κέρδη πάνω στα κατεστραμμένα, των νόμων που έχουν ψηφιστεί και δίνουν γη και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για την ανυπαρξία ολοκληρωμένου αντιπυρικού επιστημονικού σχεδίου με επίκεντρο την πρόληψη, σημείωσε ότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε εγκαίρως φέτος, αλλά και τα τελευταία χρόνια προέβη σε σημαντικές παρεμβάσεις με τις κυβερνήσεις να ισχυρίζονται ότι είναι “έτοιμες” ν’ αντιμετωπίσουν τις καταστροφές και τελικά δεν έκαναν τίποτα.
Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν χαρά στους επιχειρηματίες
Σημείωσε πως οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές, το μόνο που κάνουν είναι να χρηματοδοτούν ιδιώτες και εργολάβους στους οποίους οι φυσικές καταστροφές προκαλούν «χαρά» γιατί εισπράττουν τεράστια ποσά. Έφερε ως παράδειγμα την καταβολή 4,5 εκατομμυρίων ευρώ φέτος σε ιδιώτες για να νοικιαστούν υδροφόρες στην Αττική, «κι εμείς, μετράμε καμμένα στρέμματα», συνολικά το 37% των δασών κάηκε στην Αττική τα τελευταία χρόνια.
Χαρακτήρισε αστείες τις δικαιολογίες που επικαλούνται κυβέρνηση και περιφερειακές αρχές για το γεγονός ότι η φωτιά στην Αττική έφθασε στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας και σημείωσε ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν αποφασιστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας τους.
Το πιο ντροπιαστικό, πρόσθεσε, είναι πως δεν έδωσαν τον λόγο στον πρόεδρο της κοινότητας Βαρνάβα στη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση, για να κρύψει τις ευθύνες της για την πρόληψη, τη διαχείριση, τις ελλείψεις σε υποδομές, στις δασικές υπηρεσίες και την πυροσβεστική.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήδη έχει θέσει στην Περιφέρεια Αττικής, τα θέματα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λεκανοπεδίου αλλά και το μεγάλο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών κι άλλων εργαζομένων.
Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε ακόμα στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που συνεδριάζει ανά περιοχή, τονίζοντας όμως ότι είναι μια «διαδικασία – καρικατούρα», καθώς δεν ακούγονται τα προβλήματα, οι ανησυχίες και οι ανάγκες κατοίκων και φορέων.
Αναφέρθηκε ακόμα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης από τη Θεσσαλονίκη για 102 δις ευρώ που τελικά θα πάνε στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την κάλυψη των αναγκών του λαού σε παιδεία, υγεία, πρόνοια.
Οσον αφορά τα έργα που απεντάσσονται από τα προγράμματα, εξήγησε ότι απεντάσσονται τα έργα από τα οποία οι επιχειρηματίες δεν βγάζουν κέρδη. Π.χ. τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν αξιοποιούνται εμπορικά ενώ αντίθετα, προωθούνται έργα από τα οποία οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν να κερδίζουν. Έφερε ως παράδειγμα τον «πράσινο ποδηλατόδρομο» που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον κατασκευάζουν οι πράσινοι μπίζνεσμαν, και θα λειτουργεί από την Καλλιθέα έως το Ελληνικό, την ίδια ώρα που δίπλα η Ποσειδώνος πλημμυρίζει.