Ο πρόεδρος της Γουιάνα, Ιρφάαν Άλι, χαρακτήρισε χθες, Τρίτη, «απ’ ευθείας απειλή» τις δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, για τη χορήγηση πετρελαϊκών αδειών για το Εσεκίμπο, μια πλούσια σε πετρέλαιο περιφέρεια που ελέγχεται από τη Γουιάνα και διεκδικείται από το Καράκας.
Οι δηλώσεις έρχονται στον απόηχο του δημοψηφίσματος που έγινε στη Βενεζουέλα την Κυριακή για το Εσκίμπο, στο οποίο οι ψηφοφόροι τάχθηκαν σε ποσοστό 95% υπέρ της ενσωμάτωσης της εν λόγω περιοχής στη χώρα τους.
Στη βάση αυτού του αποτελέσματος, ο Μαδούρο έδωσε χθες, Τρίτη, εντολή στη δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA να χορηγήσει άδειες για την εκμετάλλευση πετρελαίου και αερίου στην περιφέρεια του Εσεκίμπο, ενώ έδωσε επίσης προθεσμία τριών μηνών σε επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβόλαια με τη Γουιάνα, να αποσυρθούν από την «προς οριοθέτηση» ζώνη, λέγοντας πάντως παράλληλα πως είναι «ανοικτός για συζήτηση».
Χθες σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γουιάνας είπε ότι «πρόκειται για μια απευθείας απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας (…) Η Γουιάνα το θεωρεί αυτό επικείμενη απειλή (…) θα εντείνει τα μέτρα προφύλαξης για να διαφυλάξει το έδαφός της».
Πρόσθεσε πως οι «απέλπιδες ενέργειες» του Μαδούρο «θέτουν σε κίνδυνο το διεθνές δίκαιο και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».
Υπογράμμισε επίσης πως οι ένοπλες δυνάμεις της Γουιάνας βρίσκονται σε «πλήρη συναγερμό» και είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς συμμάχους της και τις ΗΠΑ για την άμυνα της χώρας.

«Εθνική ενότητα» την ώρα που οξύνεται η επίθεση στα λαϊκά στρώματα
Η εδαφική διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες για την περιοχή, που έχει έκταση 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ξεκινάει ουσιαστικά από την περίοδο της αποικιοκρατίας, όπου η Γουιάνα ανήκε στη Μεγάλη Βρετανία. Με την τυπική ανεξαρτησία της το 1966 και την ανακήρυξη του κράτους το 1970, όλες οι αστικές κυβερνήσεις διεκδικούσαν την εν λόγω περιοχή, πλούσια σε υδάτινο δυναμικό και τα τελευταία χρόνια και σε πετρέλαιο, που εκμεταλλεύεται κυρίως η αμερικανική «Exxon Mobil».
To συγκεκριμένο δημοψήφισμα, που στήριξε και μεγάλο τμήμα της αστικής αντιπολίτευσης, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κυρίως για αποπροσανατολιστικούς σκοπούς και τόνωση της λεγόμενης πατριωτικής και εθνικής ενότητας, σε μια περίοδο που οξύνεται η επίθεση στα λαϊκά στρώματα και προχωράνε φιλομονοπωλιακά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις.
Το ΚΚ Βενεζουέλας ανέδειξε αυτή την πλευρά και με ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη τόσο της Βενεζουέλας όσο και της Γουιάνας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των πολυεθνικών μονοπωλίων της Ενέργειας. Σημειώνει ότι οι εδαφικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά και διπλωματικά μόνο αν οι λαοί απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους.