Greek City Times: Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Greek City Times: Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξή της στο Δίκαιο της Θάλασσας, επισημαίνοντας το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών σε χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια. Αφού υπογράμμισε τη σημασία της UNCLOS, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα είπε ότι αυτό «ισχύει και για τη Μεσόγειο».

Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η γνωστή. Θεωρούμε ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» των διεθνών θαλάσσιων συμφωνιών

Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα

Σε ένα επόμενο tweet, η ρωσική πρεσβεία είπε: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών να έχουν χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και καθορίζει τις αρχές και τις μεθόδους για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτό ισχύει και για τη Μεσόγειο».

Η δήλωση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που υιοθέτησε στις 5 Σεπτεμβρίου η Ρώσος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία τόνισε επίσης τη σημασία της UNCLOS, αλλά στη συνέχεια προέτρεψε τα κράτη να «καθοδηγούνται από την κοινή λογική και να λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Αυτό είναι ένα κοινό επιχείρημα της Τουρκίας, καθώς τονίζουν ότι το Αιγαίο θα γίνει «ελληνική λίμνη» εάν θεσπίσει το δικαίωμά του να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα από έξι ναυτικά μίλια σε 12.

Χάρτης που απεικονίζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Αιγαίο - 1η Εικόνα... με 6 Ναυτικά μίλια και 2η Εικόνα... με 12 ναυτικά μίλια
Χάρτης που απεικονίζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Αιγαίο – 1η Εικόνα… με 6 Ναυτικά μίλια και 2η Εικόνα… με 12 ναυτικά μίλια / Πηγή: TWITTER

Λαβρόφ: Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές θα πρέπει να αναπτυχθούν κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στο Artsakh

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές θα πρέπει να αναπτυχθούν κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στο Artsakh για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αρμενικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, ο Λαβρόφ τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την έγκριση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση στο Artsakh δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα.

Το κάλεσμα του Λαβρόφ για τους Ρώσους στρατιωτικούς παρατηρητές στο Artsakh έγινε, καθώς σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες, είπε ότι η Τουρκία δεν θεωρήθηκε ποτέ «στρατηγικός σύμμαχος» για τη Μόσχα. «Δεν θεωρήσαμε ποτέ την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχό μας. Η Τουρκία είναι στενός εταίρος και η εταιρική σχέση έχει στρατηγικό χαρακτήρα σε πολλούς τομείς» ανέφερε ο Λάβροφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του διαφωνεί με την εμπλοκή της Τουρκίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Artsakh. “Δεν συμφωνούμε με τη θέση που εξέφρασε η Τουρκία, η οποία έχει επίσης εκφραστεί πολλές φορές και από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev”, δήλωσε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη.

Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως το Αζερμπαϊτζάν και τον στόχο της, γεγονός που αγνοεί ότι οι Αρμένιοι ζουν στο Artsakh εδώ και 2.500 χρόνια. Η Άγκυρα λέει ότι δεν έχει εμπλακεί άμεσα στις μάχες, καθώς το Μπακού δεν ζήτησε τη συμμετοχή της. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στο Άρτσαχ ήταν «απαράδεκτη» και είπε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι «διαφανής» στις ενέργειές της.


The Guardian: Η Ευρώπη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 σε μια εβδομάδα

Η Ευρώπη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 σε μια εβδομάδα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι χωρίς αποτελεσματικά μέτρα, τα ημερήσια ποσοστά θανάτου θα μπορούσαν να φτάσουν τέσσερις ή πέντε φορές το μέγιστο του Απριλίου μέσα στους επόμενους μήνες. Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πέμπτη σημειώθηκαν με κόκκινο χρώμα σε έναν νέο χάρτη που εκδόθηκε από την υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της Ένωσης με στόχο την ενημέρωση σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ο χάρτης εκδόθηκε αφού τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την Τρίτη να συντονίσουν την δράση τους σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε άλλες χώρες ως απάντηση στα κρούσματα Covid-19.

Η πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην Αγγλία κατέληξε σε χάος αφού οι δήμαρχοι και οι βουλευτές από τα βορειοδυτικά της χώρας απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση να μετακινηθούν στο υψηλότερο επίπεδο κλειδώματος και κατηγόρησαν τους υπουργούς ότι αντιμετωπίζουν περιφρονητικά την περιοχή.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 13.300, σε 921.374, σημειώνοντας μικρή επιτάχυνση από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η Καταλονία αποφάσισε να κλείσει μπαρ και εστιατόρια σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.

Καθώς η Ελβετία βλέπει υψηλούς αριθμούς λοίμωξης Covid-19 σε καθημερινή βάση, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται» με ανησυχητικό ρυθμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πρόθυμος να αυξήσει την προσφορά του, ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για ένα πακέτο ανακούφισης Covid-19 για να επιτευχθεί συμφωνία με την Δημοκρατική Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία.

Οι μολύνσεις από τον ιό στην Ιταλία έφτασαν τις 8.804 την Πέμπτη, περίπου 1.500 την ημέρα, ενώ οι θάνατοι διπλασιάστηκαν στους 83. Τα καθημερινά αρχεία καταγράφηκαν στη Λομβαρδία, όπου υπήρχαν πάνω από 2.000 νέες περιπτώσεις, στην Campania και στην Piedmont. Η περιοχή της νότιας Καμπανίας, η οποία ήταν σχετικά άθικτη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, έκλεισε με 1.000 κρούσματα  την ημέρα για πρώτη φορά.


Metro: Η Ιταλία είναι η τελευταία χώρα που προστίθεται στη λίστα καραντίνας της Αγγλίας

Η Ιταλία είναι η τελευταία χώρα που προστίθεται στη λίστα καραντίνας της Αγγλίας, μαζί με τον Άγιο Μαρίνο και την Πόλη του Βατικανού, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps. Ωστόσο, το ελληνικό νησί της Κρήτης έχει αφαιρεθεί από τη λίστα, που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν δεν θα απομονωθούν για ένα δεκαπενθήμερο. Η Ιταλία κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό περιπτώσεων κοροναϊού την Τετάρτη, με 7.332 μολύνσεις Covid-19. Αυτό αυξάνει το ποσοστό των περιπτώσεων των επτά ημερών ανά 100.000 άτομα σε 64 – πολύ πάνω από το όριο των 20, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι προκαλεί συνθήκες καραντίνας, αλλά περισσότερο από 2,5 φορές μικρότερο από το ποσοστό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ρώμη, Ιταλία
Ρώμη, Ιταλία / Πηγή: Eurokinissi

The Sun: Σχεδόν 1.000 άτομα στο Πανεπιστήμιο Durham βγήκαν θετικά στον κοροναϊό σε μια εβδομάδα

Σχεδόν 1.000 άτομα στο Πανεπιστήμιο Durham βγήκαν θετικά στον κοροναϊό σε μια εβδομάδα. Συνολικά 958 φοιτητές και έξι μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί την εβδομάδα έως τις 14 Οκτωβρίου. Η εκπληκτική άνοδος έρχεται αφού 222 φοιτητές και μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στον ιό την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι αυξάνεται ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων σε 1.220 από την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς, με 11 περιπτώσεις μεταξύ του προσωπικού και 1.209 μεταξύ των φοιτητών. Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Durham ως μέρος της εβδομαδιαίας ενημέρωσης σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε: «Τις τελευταίες επτά ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε φοιτητές και προσωπικό ήταν σταθερός, με περίπου 100-150 νέες περιπτώσεις κάθε μέρα. Παρακολουθούμε προληπτικά και τακτικά τη διαχείριση της κατάστασης με τοπικούς και εθνικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα όπου απαιτείται.  Έχουμε διαχειριστεί προληπτικά τα δύο σημαντικά κρούσματα που έχουμε αντιμετωπίσει, σε δύο από τα κολέγια μας, το St Mary’s College και το Collingwood College, εισάγοντας νέα μέτρα για τους φοιτητές μας που ζουν σε αυτά τα κολέγια». Περίπου 56 πανεπιστήμια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πανεπιστήμιο Durham, Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Πανεπιστήμιο Durham, Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: WIKIPEDIA

Daily Mail: Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping βήχει έντονα καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping βήχει έντονα καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, προκαλώντας εικασίες για την υγεία του. Ο κομμουνιστής ηγέτης ακούστηκε να βήχει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα λεπτών μιας ομιλίας του στο Σενζέν, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, την Τετάρτη. Η κρατική τηλεόραση διέκοψε επανειλημμένα την μετάδοση κατά τη διάρκεια του βήχα. Το βίντεο καταγράφηκε από τους επικριτές του Xi, ιδιαίτερα εκείνους στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έκαναν εικασίες για την υγεία του λόγω του κοροναϊού. Η Apple TV, ένα  φιλο-κομμουνιστικό μέσο υπέρ του Χονγκ Κονγκ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Ταϊβάν, έδειξαν και τα δύο βίντεο, σημειώνοντας ότι ο Xi «βήχει επανειλημμένα». Η Apple TV ανακοίνωσε επίσης ότι ο Xi διέκοψε το ταξίδι του και επέστρεψε στο Πεκίνο, αν και η Mail Online δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει. Η επίσκεψή του στο Shenzen πραγματοποιήθηκε λόγω της  περιοδείας του στη νότιας Κίνα, όπου έχει συναντήσει πλήθη χωρίς μάσκα, αν και πάντα από απόσταση. Η Κίνα αναφέρει επίσημα περίπου δώδεκα κρούσματα ιού την ημέρα αν και αυτοί οι αριθμοί αμφισβητούνται.

Το Remdesivir έχει «μικρή επίδραση» στους κινδύνους θανάτου COVID-19

Το Remdesivir έχει «μικρή επίδραση» στους κινδύνους θανάτου COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΟΥ. Το αντιικό remdesivir είναι μία από τις δύο θεραπείες COVID-19 που έχουν έγκριση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ. Η δοκιμή  έδειξε ότι κανένα από τα τέσσερα ποσοστά θνησιμότητας δεν «επηρεάστηκαν ουσιαστικά». Το Remdesivir δεν βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης, σε μια μεγάλη δοκιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μαζί με άλλες τρεις άλλες θεραπείες. Περισσότεροι από 11.200 νοσοκομειακοί ασθενείς με COVID-19 σε όλο τον κόσμο υποβλήθηκαν σε θεραπεία με remdesivir, λοπιναβίρη, υδροξυχλωροκίνη, ιντερφερόνη και ένα εικονικό φάρμακο. Κανένα από τα  φάρμακα δεν «επηρέασε σημαντικά» τη θνησιμότητα, σύμφωνα με την έκθεση.

Remdesivir / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Dimitri Karastelev
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...