ΓΣ του ΟΗΕ: Στο επίκεντρο οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών - Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και συνολικότερα τα διάφορα πεδία και μέτωπα των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στη χτεσινή πρώτη μέρα των ομιλιών ηγετών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στο όνομα της «ελευθερίας», ενώ επιχειρώντας να συσκοτίσει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της σύγκρουσης από όλες τις πλευρές ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία είναι εξολοκλήρου υπεύθυνη γι’ αυτόν τον πόλεμο».

Καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κατοχή ουκρανικών εδαφών, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ και τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, τα οποία βέβαια έχουν τσαλαπατήσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε πλήθος άλλων συγκρούσεων και επεμβάσεων, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά τους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέκρινε επίσης τη Ρωσία για την απομάκρυνσή της από συμφωνίες για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων.

«Φωτογραφίζοντας» την αντιπαράθεση με το Πεκίνο, υπογράμμισε τη συνεργασία των ΗΠΑ «με συμμάχους τους όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία», ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει «υπεύθυνος ανταγωνισμός» με την Κίνα.

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία, άλλωστε, εντάσσεται και η πρόταση Μπάιντεν για προώθηση μεταρρυθμίσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει για αύξηση των μόνιμων μελών του, με είσοδο χωρών όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ινδία.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με την «παράδοση» στον ΟΗΕ, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ζήτησε τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαλόγου. «Πρέπει να γίνει δουλειά για να δημιουργήσουμε έδαφος για διαπραγματεύσεις», επισήμανε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «επενδύθηκαν πολλά στους εξοπλισμούς και ελάχιστα στην ανάπτυξη». Η Βραζιλία αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο ή να συμμετάσχει στις ευρωατλαντικές αντιρωσικές κυρώσεις, ενώ δηλώνει διαθέσιμη να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή» στη σύγκρουση.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο και προσκαλεί σε αυτήν «όλους εκείνους που δεν ανέχονται οποιαδήποτε επιθετικότητα». Κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Ρωσία για «γενοκτονία», επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες για «απαγωγές δεκάδων χιλιάδων παιδιών» και τις κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε βάρος του Ρώσου Προέδρου. Δεν παρέλειψε επίσης να επικρίνει ευρωπαϊκές χώρες που εμποδίζουν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών παρά την υποστήριξη που παρέχουν στο Κίεβο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...