H ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων παραγωγής εμβολίων

ΕΕ - Σημαίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη χρηματοδότηση με νέο ζεστό χρήμα τις φαρμακοβιομηχανίες με λεφτά που θα βγουν από την τσέπη των λαών, για την κατασκευή ή αναβάθμιση εγκαταστάσεων για την παραγωγή εμβολίων.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ο κλάδος του φαρμάκου είναι ο 3ος μεγαλύτερος διεθνώς μετά τις χρηματοδοτικές εταιρείες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τεράστια κέρδη. Τα έσοδα των φαρμακοβιομηχανιών υπολογίζονται να κλείσουν στα 1,24τρις δολάρια το 2020 και η αξία του κλάδου μετράται σε 6,65τρις δολάρια, τριπλάσια με αυτά του 2003, με τον τομέα του εμβολίου να είναι ο πιο κερδοφόρος. Στην Ελλάδα τα χρήματα που πληρώνει με την συμμετοχή του στα φάρμακα έχει φτάσει στα 1,6δις ευρώ το 2019 αποφέροντας τεράστια κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες.

Σε αυτόν τον ιδιαίτερα χρυσοφόρο τομέα η έρχεται να ενισχύσει την κερδοφορία του. Σύμφωνα με την ΕΕ «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση ή την μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών», έγραψαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» (SZ). Η επιστολή κατονομάζει τις εταιρείες Sanofi και Novartis ως παράδειγμα: «Οι δύο εταιρείες βοηθούν την εταιρεία του Μάιντς Biontech στην παραγωγή εμβολίων».

Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα τάσσονται με την επιστολή τους υπέρ της υποστήριξης ενός νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής που θα θωρακίζει καλύτερα την ΕΕ από βιολογικούς κινδύνους. «Αυτό το πρόγραμμα ετοιμότητας αντιμετώπισης βιολογικών κινδύνων θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο και για την καταπολέμηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Στόχος του είναι να φέρει στο ίδιο τραπέζι καινοτόμες εταιρείες, κατασκευαστές και εποπτικές αρχές και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα εντοπίζει νέους επικίνδυνους ιούς και θα μπορεί να αντιδράσει σε αυτούς πολύ πιο γρήγορα, για παράδειγμα με την αύξηση της παραγωγής αντιδότων. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επεξεργαστεί το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», τονίζουν στην επιστολή.

Σε μια κοινωνία όπου τα αγαθά που παράγουν οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε εμπορεύματα λόγω της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής που λειτουργεί στη βάση της αποκόμισης κέρδους, οι λαοί θα πληρώνουν ακριβά και με την ζωή τους το φάρμακο-εμπόρευμα.

Και η πανδημία αναδεικνύει την αντίφαση ανάμεσα στις δυνατότητες της παραγωγής και την καταλήστευση της ζωής των λαών, το ‘φρενάρισμα’ για ανώτερη παραγωγή από το κεφάλαιο. Για μια υγεία υπέρ των λαών είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη η ιστορική αναγκαιότητα οι δυνατότητες της παραγωγής να αντιστοιχηθούν με αυτούς που τις δημιουργούν, που παράγουν, τους εργαζόμενους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εργατική εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει -θα αποδώσει στην κοινωνία- τα μέσα παραγωγής και τα προϊόντα που δημιουργούνται από αυτήν στους δημιουργούς του πλούτου, ως κοινωνικά αγαθά.

Με πληροφορίες από: Sueddeutsche Zeitung, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...