Η 10ωρη δουλειά και οι απλήρωτες υπερωρίες δεν είναι εκσυγχρονισμός

Νίκος Παπαναστάσης

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου αποτελεί αιτία πολέμου, υπογράμμισε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο «Κανάλι 1».

«Είναι φανερό ότι η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, η καθιέρωση εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία, δεν είναι εκσυγχρονισμός» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «κερασάκι στην τούρτα» είναι «ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, να μην υπάρξει οργάνωση και αντίσταση από τους εργαζόμενους». 

Χαρακτήρισε ευφυολογήματα τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας υπέρ του νομοσχεδίου λέγοντας πως και ο τελευταίος εργαζόμενος «γνωρίζει την πλήρη αδυναμία του απέναντι στον εργοδότη. Η απόλυση, η μορφή των συμβάσεων όπως είναι σήμερα, τον καθιστούν έρμαιο στα χέρια του εργοδότη». Οι εργαζόμενοι και η οργανωμένη δράση, είπε, είναι τα μόνα στοιχεία που θα δώσουν δύναμη στους αγώνες για να επιτρέψουν να μπουν φραγμοί σε αυτή την εργασιακή λαίλαπα που θέλει να καθιερώσει η κυβέρνηση. 

Και στο επιχείρημα πως σωστά λαμβάνονται κάποια μέτρα όπως του υπεύθυνου διαδηλώσεων ώστε να μην γίνονται επεισόδια, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε πως τα επεισόδια αυτά είναι που προβάλλονται υπέρμετρα -και από τα ΜΜΕ- όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων διεκδικούν στο δρόμο. «Στόχος είναι να συσκοτιστεί η διεκδίκηση των εργαζομένων» σημείωσε.

«Κύριο και βασικό στοιχείο είναι, στο κάθε μέτρο που αφορά τη ζωή των εργαζομένων, να συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» είπε καθώς «είναι απόντες από οποιαδήποτε απόφαση ρυθμίζει το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους». 

Τέλος, για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η σημερινή επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, γίνεται με τις ευλογίες των ΗΠΑ» και ότι είναι «ενταγμένη σε ένα πλάνο στο βάθος του σχεδιασμού του υπάρχει ένα στοιχείο που είναι πολύ σκληρό και πολύ καθαρό όταν αναλυθεί των παραμέτρων. Το πλάνο είναι η συνδιαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πόρων που βρίσκονται στη στενή αλλά και στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή της Ελλάδας».  

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...