Η 2η αναμνηστική δόση μειώνει σημαντικά το ποσοστό θανάτου στους άνω των 60 ετών

Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που εμβολιάστηκαν με μια δεύτερη ενισχυτική δόση του σκευάσματος κατά του κορονοϊού της Pfizer–BioNTech είχαν κατά 78% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από την covid-19 σε σχέση με εκείνους που εμβολιάστηκαν μόνο με μια αναμνηστική δόση, όπως προκύπτει από μια ισραηλινή μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο Clalit Health Services, ανέφερε ότι η μελέτη διάρκειας 40 ημερών περιελάμβανε πάνω από 500.000 πολίτες ηλικίας από 60 ως 100 ετών.

Περίπου το 58% των συμμετασχόντων είχαν εμβολιαστεί με δεύτερη ενισχυτική δόση, δηλαδή με τέσσερις δόσεις συνολικά. Οι υπόλοιποι είχαν εμβολιαστεί μόνο με τρεις δόσεις κατά του κορωνοϊού. Οι ερευνητές κατέγραψαν 92 θανάτους από την πρώτη ομάδα και 232 θανάτους από την δεύτερη, μικρότερη ομάδα.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση σώζει ζωές», λέει ο Ρόνεν Αρμπελ, ερευνητής στο Clalit και στο Sapir College.

Η έκθεση αυτή ωστόσο δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν πολίτες που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Moderna και όσοι είχαν λάβει φαρμακευτική θεραπεία κατά της COVID.

Αναδημοσίευση από: kathimerini

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...