Η Άγκυρα συνεχίζει την προσπάθεια «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα

ΑΙΓΑΙΟ - Θαλάσσιο πάρκο / Πηγή: «Καθημερινή»
Πηγή: «Καθημερινή»

Συνέχεια στην προσπάθεια «γκριζοποίησης» του Αιγαίου δίνει η Τουρκία, με αφορμή τα «θαλάσσια πάρκα», την ώρα που προχωρά η πορεία του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» που οδηγεί σε επώδυνες, ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, υποναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών, επιβεβαιώνοντας ότι οι σχεδιασμοί της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης» για χάρη της ΝΑΤΟικής συνοχής, όχι μόνο δεν «καλμάρουν», αλλά το αντίθετο αποθρασύνουν την Τουρκία που επαναφέρει το σύνολο των αξιώσεων της. 

Σε ερώτημα σχετικά με την «πρωτοβουλία της Ελλάδας για κήρυξη Θαλάσσιου Πάρκου» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών ενεργειών της Ελλάδας για τη δημιουργία μονομερoύς καθεστώτος».

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του AKP, Ομέρ Τσελίκ. Ο Τσελίκ είπε πως «με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα σαμποτάρει τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία» και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Στις τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων κλήθηκε να απαντήσει ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε ότι «έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς»και πως «είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Δείτε ακόμα...