Η Αλεξανδρούπολη στηρίζει τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας

Δεμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «ARC ENDURANCE», το οποίο μετέφερε στρατιωτικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ - Ιούνιος 2022
Φώτο Αρχείου / Δεμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «ARC ENDURANCE», το οποίο μετέφερε στρατιωτικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ – Ιούνιος 2022

Αποκαλυπτικός για την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ήταν ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (GSM) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε καταρχάς στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κίεβο συνοδεύοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις συναντήσεις του εκεί με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και τον ομόλογό του, Ολ. Ρέζνικοφ, «όπου αυτό που ζητήθηκε, αυτό που ζητείται σε διαρκή βάση από τους Ουκρανούς και είναι απόλυτα αντιληπτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι η συνέχιση της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή της με τελικό σκοπό την ανακατάληψη όλων των εδαφών».

Αλλωστε, στο πλαίσιο επίδοσης διαπιστευτηρίων στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, ο υπουργός κάλεσε για «διατήρηση της ενότητας της Δύσης» και «ανεπιφύλακτη στήριξη της Ουκρανίας». «Σε αυτό το πνεύμα, λοιπόν, από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης στηρίξαμε ανεπιφύλακτα και πολύπλευρα την Ουκρανία», είπε, αναπτύσσοντας τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε ότι παρείχε «ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις» (με αποστολή π.χ. τεθωρακισμένων και πυρομαχικών), ενώ, «επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση του ΝΑΤΟ το ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας», ο σημαντικότερος κόμβος του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη για διεκπεραίωση πολεμικού του υλικού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι «η παροχή διευκολύνσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (…) εντείνει το συμμαχικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή», καθώς το λιμάνι «στις ημέρες που ζούμε αποκτά ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Συμμαχία, αφού από εκεί καθίσταται πιο ευχερής η μεταφορά στρατευμάτων προς τη δύσκολη περιοχή, δηλαδή τα σύνορα με την Ουκρανία», ενώ στο ίδιο πλαίσιο «η επέκταση του αγωγού καυσίμων έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, θα υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις. Ιδίως στην περίπτωση που θα καταστεί πιο δύσκολη η εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών». Αλλο ένα ανατριχιαστικό σχέδιο – μαγνήτης κινδύνων για τον λαό, καθώς εφόσον θα υποστηρίζονται από εκεί «συμμαχικές επιχειρήσεις» κατά της Ρωσίας, μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Θυμίζουμε, εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη πως η πώληση του λιμένα Αλεξανδρούπολης ματαιώνεται.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες», είπε, την ώρα που είχαν φτάσει στο στάδιο της τελικής επιλογής αναδόχου.

Δείτε ακόμα...