Η ανατίναξη των αγωγών «Nord Stream» επανέρχεται στην «ατζέντα» της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας

ανάρχεται στην επιφάνεια η αντιπαράθεση για την ανατίναξη των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream» 1 και 2 που καταλήγουν στη Γερμανία, μέσα από μια σειρά «διαρροών» και «πληροφοριών» σε δυτικά ΜΜΕ που ενοχοποιούν «ουκρανική ομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατάγγελλε όλο το προηγούμενο διάστημα εμπλοκή των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς και απόπειρα συγκάλυψης.

Το δε ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς, «έδειχνε» στην κατεύθυνση της Ρωσίας και προανήγγειλε στρατιωτικά μέτρα στο όνομα της ενίσχυσης της φύλαξης κρίσιμων ευρωπαϊκών υποδομών.

Τόσο το σαμποτάζ στους αγωγούς, όσο και συνολικά η Ενέργεια αποτελούν σοβαρό «κρίκο» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη, που βρίσκεται σε τροχιά στρατιωτικής και πολιτικής κλιμάκωσης.

Σε ένα τέτοιο φόντο από διάφορα «κέντρα» στις ΗΠΑ και τη Βρετανία διαρρέονται τις τελευταίες μέρες στον Τύπο «πληροφορίες» σχετικά με το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους δύο ρωσικούς αγωγούς.

Χτες, η βρετανική εφημερίδα «The Times» έγραψε ότι ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών ήταν ένας Ουκρανός πολίτης που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση του Β. Ζελένσκι.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η οργάνωση των δολιοφθορών ήταν «ιδιωτική πρωτοβουλία» του εν λόγω Ουκρανού, ο οποίος πλήρωσε με δικά του χρήματα το μίσθωμα της θαλαμηγού, την πρόσληψη επίλεκτων δυτών, τα πλαστά διαβατήρια και τις αγορές εκρηκτικών που είναι διαθέσιμα μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου…

Οι «Times» επισημαίνουν ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν τον Ουκρανό που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Το όνομά του δεν αποκαλύφθηκε για να μην προκληθεί σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας εν μέσω διαπραγματεύσεων για παροχή όπλων στο Κίεβο.

Προχτές, η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» απέδωσε επίσης το σαμποτάζ σε «μια φιλο-ουκρανική ομάδα», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Ζελένσκι ή Ουκρανοί αξιωματούχοι εμπλέκονται ή γνώριζαν. Επικαλέστηκε δε πηγές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Επίσης προχτές, η γερμανική «Die Zeit» ισχυρίστηκε ότι το γιοτ από το οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση δολιοφθοράς στους αγωγούς είναι ιδιοκτησία εταιρείας που ανήκει σε δύο Ουκρανούς.

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολ. Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι το σαμποτάζ στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική «δεν προέρχεται από δική μας ενέργεια».

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «χρησιμοποιούν την τακτική των ελεγχόμενων διαρροών στο θέμα των εκρήξεων στο “Nord Stream” σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν μια ατζέντα που τους ταιριάζει, αλλά η αλήθεια θα βγει στο φως», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ, επαναφέροντας το αίτημα για διεθνή έρευνα με ρωσική συμμετοχή σχετικά με τις εκρήξεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...