Η αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές να γίνει λαϊκή υπόθεση

Γίναμε μάρτυρες σε ένα προδιαγεγραμμένο και διαχρονικό έγκλημα στο οποίο οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής για τα «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιούλη/Αυγούστου 2021».

Στο όνομα να μη χαθούν ζωές, που είναι σωστό, καταστρέψατε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών σημείωσε προσθέτοντας ότι ευτυχώς που υπήρξε και η απειθαρχία και μειώθηκαν οι ζημιές.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό ανάμεσα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, που τον υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Επεσήμανε ότι δεν πάρθηκε κανένα προληπτικό μέτρο για την προστασία του δάσους, ενώ οι δασικές υπηρεσίες λειτουργούν υποτυπωδώς. Σημείωσε ότι τη λογική της εμπορευματοποίησης του δάσους και των ορεινών όγκων υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και επί της ουσίας αποτελεί και τον εμπρηστικό μηχανισμό που διευκολύνει τα επιχειρηματικά σχέδια.

Αναφερόμενος στην επιτελικότητα του αστικού κράτους σημείωσε ότι το αστικό κράτος είναι διαχρονικά πολύ ικανό να εφαρμόσει μια αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα πολύ ανίκανο όταν πρόκειται να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Όσον αφορά την αποκατάσταση υπογράμμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο που δημιουργεί αλλεπάληλους κόφτες και εξαιρέσεις για τις αποζημιώσεις.

Πάνω από τις καμένες εκτάσεις ήδη ετοιμάζουν τα γεράκια τα επενδυτικά τους σχέδια τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος προσθέτοντας ότι τα σχέδια ανασυγκρότησης όπου υπάρχουν και όλα όσα έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια έχουν εξυπηρετήσει την καπιταλιστική κερδοφορία και είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η υπόθεση της αποκατάστασης των καταστροφών πρέπει να γίνει λαϊκή υπόθεση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...