Η απρόβλεπτη, ύπουλη ομίχλη του πολέμου!

Αφορμή για τα κείμενο που διαβάζεται είναι ερωτήματα που τίθενται στο κατά πόσο οι επιδημίες, οι πανδημίες προκύπτουν από ενέργειες που γεννούνται στα εργαστήρια πολέμου.

Αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί σήμερα  ότι ο COVID – 19 είναι αποτέλεσμα τέτοιων ερευνών, έχει ενδιαφέρον να φωτίσουμε κάποιες πλευρές  του βιολογικού και χημικού πολέμου, από την αρχαιότητα έως σήμερα

O βιολογικός πόλεμος ως έννοια είναι «εφεύρημα» του 20ού αιώνα, ωστόσο αντίστοιχες πρακτικές έχουν ιστορία χιλιετιών, καθώς χρησιμοποιούνταν ήδη από την αρχαιότητα σε πολλές περιοχές του κόσμου. 

Οι σύγχρονες θεωρίες, έχουν υιοθετήσει το βιολογικό πόλεμο στο πλαίσιο της  «ασύμμετρης απειλής». 

Η χρήση του όρου καθιερώθηκε και διαδόθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

O αντικειμενικός σκοπός του ήταν: να δηλώσει τη μεταχείριση μη συμβατικών τρόπων και μεθόδων για την αντιμετώπιση ενός αντιπάλου που κινείται σε διαφορετική κλίμακα μεγέθους…

H λογική της χρησιμοποίησης του όρου «ασύμμετρη απειλή» πηγάζει, εν μέρει, και από τη χρήση όπλων και μέσων «μη συμβατικού» πολέμου, δηλαδή πέρα από τα γνωστά αναλογικά βιομηχανικά όπλα. 

Εντούτοις, φαίνεται ότι διάφοροι βιολογικοί παράγοντες και τοξικές ουσίες, στη φυσική τους μορφή, είχαν τεθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου για στρατιωτικούς σκοπούς, πολύ πριν αυτός κατορθώσει να καλλιεργήσει ιούς και βακτήρια στο εργαστήριο.

Ο στρατηγικός στόχος ήταν πάντα ο ίδιος όπως και στη σύγχρονη εποχή: 

«…η δημιουργία πλεονεκτήματος σε μία πολεμική αναμέτρηση που θα οδηγήσει στην επικράτηση επί του αντιπάλου…»

Ως βιολογικό πόλεμο ορίζουμε: «τη χρήση ζώντων οργανισμών (βακτήρια, ιούς, μύκητες ή οποιουσδήποτε άλλους οργανισμούς, οι οποίοι προκαλούν ασθένεια στον ανθρώπινο οργανισμό) ή τοξίνες τις οποίες μπορούμε να βρούμε στη φύση, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διεξαγωγή πολέμου».

Είτε με χρήση στη φυσική μορφή τους είτε με την παραγωγή των ιδίων ή μεταλλάξεών τους για στρατιωτικούς σκοπούς. H ιστορία καταδεικνύει ότι η χρήση βιολογικών παραγόντων για στρατιωτικούς σκοπούς ήταν γνωστή και μάλιστα αρκετά διαδεδομένη από την αρχαιότητα. Tο πιο σημαντικό μάλιστα είναι ότι παρουσιάζονται περιπτώσεις όπου πραγματοποιείτο ειδική επεξεργασία διαφόρων ουσιών, ώστε να παραχθεί ένα μέσον που θα σκόρπιζε τον όλεθρο στον αντίπαλο.

Ο χημικός πόλεμος

Με τον όρο χημικό πόλεμο, εννοούμε τον πόλεμο που γίνεται με καθαρά χημικά μέσα τα οποία κατευθύνονται κύρια προς τον μαχητή, δεν προκαλούν υλικές ζημιές (καταστροφές όπλων ή κτιρίων).

Η πολεμική χημική ουσία είναι μια στερεή, υγρή ή αέρια ουσία, η οποία με τις χημικές της ιδιότητες, προκαλεί θανατηφόρα, επιβλαβή ή ερεθιστικά αποτελέσματα. 

Η παγκόσμια οργάνωση υγείας που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό σημειώνει ότι είναι γνωστές 25 τοξικές χημικές ενώσεις, που έχουν αποθηκευτεί και μετατραπεί σε όπλα από διάφορα κράτη μετά το 1946.

Ιστορική Αναδρομή

Η χρήση των χημικών και των βιολογικών μεθόδων στον πόλεμο, για την καταπόνηση και την ήττα του αντιπάλου, υπήρχε από την αρχαιότητα. 

 • Πελοποννησιακός πόλεμος (431 – 404 π.Χ.), οι Αθηναίοι κατά την πολιορκία του Δηλίου, χρησιμοποίησαν ξύλα, θειάφι και ρετσίνι για να δημιουργήσουν καπνό. 
 • Οι Βυζαντινοί χρησιμοποίησαν το υγρό πυρ και σαν καύσιμο για την καταστροφή του εχθρικού στόλου και σαν καπνογόνο που έδιδε αποπνικτικούς καπνούς. Ήταν πιθανώς μείγμα θείου, ρετσίνας και πετρελαίου.
 • Κριμαϊκός πόλεμος: Το 1885 κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, η Αγγλική κυβέρνηση διέταξε να χρησιμοποιηθεί το θειάφι σαν ασφυξιογόνο, κατά την πολιορκία της Σεβαστουπόλεως. 
 • Οι ΗΠΑ το 1862 κατά τον εμφύλιο πόλεμο

Το 1899 κατά τη διάσκεψη της Χάγης, τα πολεμικά αέρια καταδικάστηκαν κι επιβλήθηκε η απαγόρευσή τους.

Όμως, η εμφάνιση, η χρήση και η μαζική διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής συνδέεται στενά με τον 20ο αιώνα, των αιώνα των άκρων και του ολοκληρωτικού πολέμου. Τα χημικά, βιολογικά όπλα δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την σύνδεσή της με τον πόλεμο και την καταστροφή, την παραγωγή ολέθρου υψηλής τεχνολογικής ποιότητας.

 • Η πρώτη εμφάνιση των χημικών όπλων έγινε από τους Γερμανούς στο δυτικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Τον Απρίλιο του 1915 κι ενώ οι γραμμές των αντιπάλων είχαν ήδη παγιωθεί, το Γερμανικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να σπάσει τις γραμμές των συμμάχων έριξε στους Γάλλους, στην περιοχή του Ιπρ, δηλητηριώδες αέριο χλωρίνης (15.000 θύματα, 5.000 θάνατοι). 

Πέντε μήνες αργότερα οι Άγγλοι τους ακολούθησαν, χρησιμοποιώντας επιπλέον μια καπνογόνο ουσία από μείγμα πίσσας στέατος, μαύρης πυρίτιδας και νίτρου.

Από εκείνη την στιγμή και μετά, στην ατελείωτη φρίκη του πολέμου των χαρακωμάτων θα προστεθεί και η σιωπηλή επέλαση του χημικού θανάτου. 

Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν τα πολύ πιο δραστικά αέρια μουστάρδας. Ήταν τόση η αντίδραση που προκάλεσαν τα χημικά όπλα, που αμέσως μετά τον πόλεμο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την απαγόρευσή τους. 

 • Το 1935 ο Μουσολίνι, χρησιμοποίησε τον υπερίτη εναντίον των φτωχών Αιθιόπων.
 • Το 1937 οι Γερμανοί ανακάλυψαν τα αέρια νεύρων, με πρώτο από όλα τα σαρίν.

Αλλά, οι πολεμικές χημικές ουσίες δεν θα χρησιμοποιηθούν στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο παρά μόνο καπνογόνες κι εμπρηστικές, όπου οι ίδιες χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ο βασικός λόγος ήταν ότι άλλαξε ριζικά η στρατηγική του πολέμου. 

 • Οι σύμμαχοι, λέγεται ότι, όταν κατέλαβαν τη Γερμανία. κατέστρεψαν 100.000 τόνους αερίων νεύρων. 
 • 611.000 κάλυκες από τη φοβερή ουσία νεύρων GA.
 • Οι Ναζί χρησιμοποίησαν μεγάλες ποσότητες δηλητηριωδών αερίων, για να εξοντώσουν τα εκατομμύρια των Εβραίων στους τρομερούς θαλάμους αερίων.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι έρευνες πάνω στις πολεμικές χημικές ουσίες δεν σταμάτησαν.

Είναι βέβαιο ότι σήμερα και οι ΗΠΑ και η Ρωσία αλλά κα οι άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις  διαθέτουν στα οπλοστάσιά τους πολεμικές χημικές ουσίες. 

 • Στο Βιετνάμ οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν πολεμικές χημικές ουσίες (βλήματα λευκού φωσφόρου, σαν καπνογόνα)
 • Έριξαν πάνω από 100.000 τόνους και θανάτωσαν ή αχρήστευαν πάνω από 2.000.000 Βιετναμέζους κι ερήμωσαν ταυτόχρονα πάνω από 1.000.000 εκτάρια γης.

Το 1985 και το 1988 το ΝΑΤΟ και η ΗΠΑ κατηγόρησαν το Σαντάμ Χουσεΐν έριξε δηλητηριώδεις χημικές ουσίες σκοτώνοντας χιλιάδες Κούρδους του Ιράκ, όταν η κουρδική πόλη Χαραλαμπία κατελήφθη από τους Ιρανούς ενώ μέχρι σήμερα δεν εχει επιβεβαιωθεί ότι έκανε χρήση χημικών, αλλά διαδόθηκε από τα ΜΜΕ προκειμένου να εισβάλουν η ΗΠΑ στο ΙΡΑΚ .

Τα βιολογικά και χημικά όπλα, είναι μαζικά δολοφονικά όπλα. 

Είναι γέννημα των καπιταλιστών, εργαλείο εξόντωσης των λαών. 

Αποτελούν μαύρη σελίδα για την επιστημονική κοινότητα μιας και η χρήση των αποτελεσμάτων της έρευνας, στα χέρια της αστικής τάξης μετατρέπει την γνώση και την επιστήμη σε εργαλείο θανάτου.

Επίκαιρος και αναγκαίος ο αγώνας σε κάθε παραγωγή και χρηστή  βιοχημικών όπλων, ανεξάρτητα από ποιος τα κατέχει, γιατί από την χρήση το μόνο θύμα είναι πάντα οι λαοί.

Δείτε ακόμα...