Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, οι πανηγυρισμοί και ο…«East Med Act»

Πανηγυρίζουν τα αστικά επιτελεία για το «ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία» με το «ορόσημο» της πλήρους άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι όμως ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται στον περιβόητο «East Med Act», τον νόμο για την Ανατ. Μεσόγειο που ψήφισαν οι ΗΠΑ επί κυβέρνησης Τραμπ και «αναβάθμισαν» τον περασμένο Δεκέμβρη οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν.

Ο νόμος αυτός λέει ότι χρειάζονται «εμβάθυνση» των σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, επέκταση των ΝΑΤΟικών υποδομών στην Ελλάδα, με την ανανέωση της Συμφωνίας για τις βάσεις, δημιουργία ευρωατλαντικών «πατημάτων» στην Κύπρο, όπως και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «εξαγωγής» φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο.

Ολα αυτά με σκοπό «την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας» στην περιοχή. Ο όρος που έθεσαν άλλωστε από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ, είναι να σταματήσει ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στην Κύπρο, όπως και η «υποδοχή» ρωσικών κεφαλαίων στο νησί.

Καμιά παρερμηνεία δεν χωράει επομένως για τους πραγματικούς στόχους της άρσης του εμπάργκο: Οχι μόνο δεν προσφέρει καμία «ασφάλεια» στον λαό της Κύπρου και συνολικά στους λαούς της περιοχής, αλλά σηματοδοτεί και νέους πολύ μεγάλους κινδύνους ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οσο για το επιχείρημα ότι έτσι ενισχύεται η άμυνα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, δεν είναι παρά επικίνδυνος εφησυχασμός. Αρκεί να δει κανείς πόσο έχουν …περιοριστεί οι τουρκικές αμφισβητήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου το τελευταίο δίχρονο που βρίσκεται σε ισχύ η μερική άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση αυτή θα οξύνει και δεν θα κατευνάσει τις αντιθέσεις στην περιοχή, επειδή ένας από τους βασικούς σκοπούς της είναι να αξιοποιηθεί στα παζάρια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με την Τουρκία, που εμπλέκουν άμεσα το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. «Ορόσημο» για τους λαούς δεν αποτελούν λοιπόν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια, αλλά η αποφασιστική ενίσχυση του αγώνα εναντίον τους και ενάντια σε κάθε εμπλοκή.

ΚΚΕ: Η Κύπρος εντάσσεται βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Σε ανακοίνωσή του για την άρση του εμπάργκο των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι πανηγυρισμοί των δυνάμεων του “ευρωατλαντισμού” για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν πλήρως το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, που είχαν επιβάλει το 1987, επιχειρούν να αποκρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο κυπριακός λαός από την εμπλοκή του νησιού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Τα δεδομένα διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς.

Η μερική άρση του εμπάργκο των αμερικανικών όπλων το 2020 όχι μόνο δεν απέτρεψε, αλλά οδήγησε σε πιο επικίνδυνη πορεία το κυπριακό πρόβλημα. Με ευθύνη και του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού διατηρείται η τουρκική κατοχή στο 37% του κυπριακού εδάφους για 48 χρόνια και προωθείται σχέδιο διχοτόμησης του νησιού. Η Κύπρος που χρησιμοποιείται ήδη ως ΝΑΤΟική βάση, εντάσσεται βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Η πολιτική αυτή ρίχνει “λάδι στη φωτιά” των γενικότερων ανταγωνισμών στην περιοχή και αυξάνει τους κινδύνους για τον κυπριακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής».

Δείτε ακόμα...