Η Astrazeneca ετοιμάζει εμβόλιο κατά του καρκίνου με την τεχνολογία του εμβολίου του κορονοϊού

Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: AstraZeneca

Εμβόλιο κατά του καρκίνου ετοιμάζουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της φαρμακευτικής AstraZeneca, οι οποίοι ανέπτυξαν το ομώνυμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Έχοντας ως βάση την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου της Astrazeneca, προσπαθούν να αναπτύξουν ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου, με υποσχόμενα έως τώρα αποτελέσματα από τις μελέτες σε ζώα. Ερευνητές από τα ινστιτούτα Jenner και Ludwig Institute for Cancer Research του βρετανικού πανεπιστημίου σχεδίασαν θεραπευτικό αντικαρκινικό εμβόλιο δύο δόσεων που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του εμβολίου κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση στην επιθεώρηση Journal for Immunotherapy of Cancer, οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν συρρίκνωση των καρκινικών όγκων και βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Μάλιστα, προγραμματίζεται να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους φέτος. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν σε 8- ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Οι έρευνες για τα εμβόλια έχουν προχωρήσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς επιστήμονες και κυβερνήσεις δούλεψαν πιο γρήγορα από ποτέ, με τεράστιους πόρους, για να αντιμετωπίσουν τον κορoνοϊό. Έχουν ήδη αξιοποιηθεί τεχνολογίες mRNA, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν σε προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά, και μάλιστα με αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Η επιτυχία τους αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνει την πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά και στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ίδια στιγμή που οι ερευνητές εξετάζουν και άλλες πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των όγκων. Το εμβόλιο που βρίσκεται υπό δοκιμή χρησιμοποιεί τον φορέα από το εμβόλιο κατά της Covid-19 στη μία δόση, για να μεταφέρει τον γενετικό κώδικα που προκαλεί τον οργανισμό να στοχεύσει δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων. Η τεχνολογία του εμβολίου έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί ισχυρές αποκρίσεις Τ-κυττάρων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των όγκων. «Η νέα πλατφόρμα εμβολίων έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου», είπε στο Bloomberg ο Άντριαν Χιλ, διευθυντής του Jenner Institute.

Πηγή: sputniknews.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...