Η Αθηναϊκή ριβιέρα και η πράσινη ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
EUROKINISSI

Αστικός τύπος, ΜΜΕ και ΜΚΔ αυτές τις μέρες δίπλα στο λίφτινγκ που επιχείρησε στη βιτρίνα του κόμματος (νέος γραμματέας ο Δημ.Τζανακόπουλος και ΓΤ ο Νάσος Ηλιόπουλος) και στο «παράθυρο αποχώρησης» Τσίπρα λόγω και μέρας περιβάλλοντος, η μεν κυβέρνηση προβάλει την «εμβληματική επένδυση στο παραλιακό μέτωπο» ο δε Συριζα-ΠΣ έκανε την «πράσινη επανάσταση».

«Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει» σημείωσε ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας -μεταξύ άλλων- πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ως τη Βουλιαγμένη, έργο «ανοίγει την Αθήνα προς τη θάλασσα», με την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού – πλέον το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους συνοδεύεται μονίμως από εμβληματικότητα.
Μάλιστα το «ψιλό γαζί» η 2η φάση προβλέπει ενιαία ανάπλαση μήκους 48 χλμ (μέχρι το Σούνιο)  -στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Κάπου στα ψιλά γράμματα αναφέρεται και ο Προϋπολογισμός: 70.000.000€! (λεφτά ως γνωστό υπάρχουν)
Στην παρουσίαση που έγινε σε έναν κατεξοχήν προσιτό χώρο στη λαϊκή οικογένεια …τη Μαρίνα Γλυφάδας εξάγγειλε, Μητροπολιτικό Δίκτυο δικύκλου «άνω των 100 χλμ».
(…)
Για όσους δεν κατάλαβαν που το πάει ο Μητσοτάκης το «άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα», που «βήμα-βήμα αρχίζει και γίνεται πράξη»: προφανώς, με την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού η οποία ήδη -ως προς τις νομοθετικές αρμοδιότητες- βρίσκεται στα τελευταία της στάδια, μία επένδυση η οποία δεν αφορά μόνο τις δράσεις τις καινούργιες και τις χρήσεις γης στο ίδιο το Ελληνικό, δεν αφορά το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος το οποίο αποτελεί διαφήμιση για την χώρα μας αλλά και το καινούργιο στον Φαληρικό Όρμο, το οποίο δρομολογείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και με στήριξη της κυβέρνησης.
Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, …

Η Πράσινη Επανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ειδική εκδήλωση του Συριζα-ΠΣ ο Τσίπρας μετά την συνήθη «σκληρή κριτική» ενάντια στο κράτος της Ν.Δ. που «εγκληματεί απέναντι  στο περιβάλλον», προχώρησε σε «επαναστατικές»  προτάσεις επτά «πράσινων» σημείων.
Τις παραθέτουμε για να αντιληφθούμε, τα κούφια λόγια της αξιωματικής «αντιπολίτευσης» που κινούνται –σχεδιασμένα στα θολά νερά, λαϊκίζοντας και κλείνοντας το μάτι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

1. Πρώτο σημείο ο ρόλος της Πολιτείας, που τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι χωρίς κανόνες. Η πολιτεία εξασφαλίζει την ποιότητα των φυσικών πόρων (έδαφος, αέρας, νερό, τροφή και οικοσυστήματα) και αναλαμβάνει μαζί με την Αυτοδιοίκηση την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση μιας νέας δημοκρατικής κουλτούρας για το περιβάλλον με
• Θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.
• Αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος.

2. Δεύτερο σημείο, είναι η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045 με:
• Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου
• Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
• Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές
• Ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016 ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

3. Παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν είναι σημαντικό να ενισχυθεί η οικονομία με μια σειρά παρεμβάσεων όπως:
• Ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων
• «Πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα
• Προσέλκυση επενδύσεων και παροχή κινήτρων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα έξυπνα δίκτυα, η ευφυής γεωργία, οι έξυπνες υποδομές, η καινοτομία και τα νέα υλικά, το πρασίνισμα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

4. Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και του Κλιματικού Νόμου πρέπει να προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με:
• Έξυπνα δίκτυα με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ.
• Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κοκ.)
• Στήριξη πρωτοβουλιών για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ όπως η βιομάζα, το βιοαέριο, η γεωθερμία, το πράσινο υδρογόνο και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
• Ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας …ρήτρα 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, ειδικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης για επαγγελματικούς στόλους, ενεργειακή αναβάθμιση της ναυτιλίας, με ενίσχυσης της πράσινης πρόωσης και ηλεκτροδότησης στα λιμάνια.

5. Εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο.

6. Ο ρόλος της Βιοποικιλότητας στο σχέδιο μετάβασης -επαναστατική αλλαγή ου δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

7. Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας -διαλογή στην πηγή με ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, βασικά χαρακτηριστικά της νέας σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε, με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η πράσινη επανάσταση είναι πολλά περισσότερα από ένα σχέδιο, είναι ένα όραμα για το αύριο της χώρας, όραμα που μπορεί να ενώσει όλες τις γενιές των Ελλήνων για να σώσουμε τον ίδιο μας τον τόπο, την κληρονομιά μας, την ταυτότητα μας».
«Μια Πράσινη Επανάσταση που θα αλλάξει ιδέες και αντιλήψεις και θα φέρει νέες πρακτικές στην οικονομία, στις κρατικές πολιτικές, στις διεθνείς σχέσεις. Στην ίδια την κοινωνία. Στη καθημερινότητα και στη ζωή μας».

Μίλησε για τον …σύγχρονο πατριωτισμό: «Σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, μοιραζόμαστε τελικά μια κληρονομιά και μια ταυτότητα. Που δεν είναι ούτε οι εθνικιστικές κορώνες των πατριδοκάπηλων, ούτε η μόνιμη έκκληση που έγινε μονότονη στα χρόνια της κρίσης, να βάλουν πλάτη οι πολλοί για τα συμφέροντα των λίγων στο όνομα της πατρίδας. Η ταυτότητα μας είναι ο τόπος μας. Η φύση που μας μεγάλωσε. Η γη που μας ζει εδώ και αιώνες. Αυτή η ταυτότητα δε μπορεί να αλλοιώνεται και να καταστρέφεται. Δεν πρέπει να λησμονείται και να απαξιώνεται. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...