Η Διάσκεψη Ασφαλείας ξεκινά στο Μόναχο, η Ρωσία δεν συμμετέχει για δεύτερη χρονιά

Διάσκεψη Ασφάλειας Μονάχου
Διάσκεψη Ασφάλειας Μονάχου

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η κατάσταση στην Ουκρανία θα είναι το βασικό θέμα στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που ξεκινά σήμερα Παρασκευή. Το 59ο φόρουμ θα συγκεντρώσει εκατοντάδες πολιτικούς από όλο τον κόσμο, επικεφαλής κορυφαίων διεθνών οργανισμών, εκπροσώπους επιχειρηματικών και επιστημονικών κύκλων και ειδικούς από 96 χώρες. Η Ρωσία δεν συμμετέχει στη διάσκεψη σε επίσημο επίπεδο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πέρυσι πολλοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν λόγω του κορωνοϊού, ενώ φέτος δεν έχουν προσκληθεί Ρώσοι αξιωματούχοι, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Μια τέτοια απόφαση που ελήφθη από τους διοργανωτές ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον Πρόεδρο του συνεδρίου Christoph Heusgen, ο οποίος είπε ότι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών της Ρωσίας θα έρθουν στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου είχε υποβαθμιστεί πλήρως καθώς οι διοργανωτές της δεν προσκάλεσαν Ρώσους από φόβο μήπως ακούσουν την αλήθεια.

Η απόφαση να μην προσκληθούν αξιωματούχοι από τη Ρωσία έχει επίσης επικριθεί στη Γερμανία. Ο Γκρέγκορ Γκίσι, εκπρόσωπος του γερμανικού Αριστερού Κόμματος για τις εξωτερικές υποθέσεις στη Μπούντεσταγκ, το χαρακτήρισε ως χαμένη ευκαιρία να μιλήσει για πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Οι διοργανωτές δεν έχουν προσκαλέσει την ηγεσία του Ιράν ούτε φέτος, όπως και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο αξιολογεί κριτικά την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας.

Περίπου 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και περίπου 90 υπουργοί αναμένεται να φτάσουν στο Μόναχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από την Αντιπρόεδρο Kamala Harris και τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, ενώ αναμένεται να έρθουν και μέλη του Κογκρέσου. Η γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, την Υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ και τον Υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, καθώς και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που αναμένονται είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζορτζία Μελόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο Διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚΚ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Γουάνγκ Γι, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda, ο Φινλανδός Πρόεδρος Sauli Niinisto, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο ιρακινός πρωθυπουργός Mohammed al-Sudani, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στο Μόναχο αναμένεται να έρθουν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού. Η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας θα περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, καθώς και περίπου 20 Ουκρανούς βουλευτές. Οι διεθνείς οργανισμοί θα εκπροσωπηθούν από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva, τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol και άλλους.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή με ομιλία μέσω βίντεο του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα μιλήσουν ο Σολτς και ο Μακρόν. Στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7. Επιπλέον, ο Γερμανός Καγκελάριος θα μιλήσει στο συνέδριο την Παρασκευή και αργότερα θα απαντήσει στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Η κατάσταση στην Ουκρανία στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που της παρέχεται από τη Δύση θα είναι το βασικό θέμα του φόρουμ. Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Alexander Rahr αναμένει μια προσπάθεια από τη Δύση να επιδείξει στο Μόναχο τη συνοχή της στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ο στόχος των διοργανωτών είναι να δείξουν ότι η Γερμανία παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Το μέλλον του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα είναι μεταξύ άλλων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη. Υπό το φως των συνεπειών των ισχυρών σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, θα συζητηθούν τα ζητήματα των δράσεων βοήθειας σε αυτές τις χώρες.

Πριν από δεκαέξι χρόνια, το 2007, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου με ομιλία αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική που είχε διεθνή απήχηση. Η ομιλία επικεντρώθηκε στο όραμα της θέσης και του ρόλου της Ρωσίας στον κόσμο λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα και τις απειλές της εποχής και το απαράδεκτο του μονοπολικού μοντέλου στην τρέχουσα πολιτική.

Ο Πούτιν επεσήμανε τότε ότι οι μονομερείς, μερικές φορές παράνομες ενέργειες δεν είχαν λύσει ούτε ένα πρόβλημα, δημιουργώντας όμως συχνά νέες ασταθείς περιοχές, ενώ ορισμένα πρότυπα ορισμένων χωρών, πρώτα απ ‘όλα των ΗΠΑ, πέρασαν τα σύνορά τους. Σημείωσε ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι οικουμενικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης τη σημασία της ισορροπίας συμφερόντων στον τομέα της ασφάλειας, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αναπτυχθεί μόνο στη βάση ενός πολυμερούς μοντέλου.

Αριθμός ειδικών συμμερίζεται την άποψη ότι πολλές από τις προειδοποιήσεις του Πούτιν γίνονται πραγματικότητα στις μέρες μας. Η επέκταση του ΝΑΤΟ, ο μονοπολικός κόσμος, τα προβλήματα στην περιοχή του αφοπλισμού, η υποβάθμιση του ΟΑΣΕ, το πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι μεταξύ των ζητημάτων που ανέφερε ο Ρώσος ηγέτης στο Μόναχο το 2007, που έχουν γίνει ακόμη πιο πιεστικά τώρα.

Η Ρωσία άρχισε να συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν παραδοσιακά επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας. Το 2016, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ συμμετείχε στη διάσκεψη του Μονάχου.

Δείτε ακόμα...