Η ΕΕ αποδέχθηκε τους νέους όρους πληρωμών της Ρωσίας για το φυσικό αέριο φοβούμενη την κρίση

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, παρά την έντονη ρητορική τους, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ που θεωρούνται μη φιλικές από τη Ρωσία έχουν αποδεχτεί τους νέους όρους πληρωμών της Ρωσίας για το φυσικό αέριο, φοβούμενες μια νέα ενεργειακή κρίση, ανέφερε η Washington Post.

«Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες φαίνεται να έχουν αποδεχτεί την απαίτηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αγοράσουν φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο νέο σύστημα πληρωμών», έγραψε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η κίνηση είναι «ένας ελιγμός που αποφεύγει τις διακοπές αερίου».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κράτη της ΕΕ αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. «Βραχυπρόθεσμα, είναι πρόθυμοι να κάνουν υποχωρήσεις για να αποφύγουν μια ενεργειακή κρίση», ανέφερε η Washington Post, προσθέτοντας ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν στη σταθεροποίηση του ρουβλίου.

Η εφημερίδα τόνισε ότι η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αφού αρνήθηκαν να το πληρώσουν σε ρούβλια.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικό δρόμο, απομακρύνοντας τη ρητορική ότι αρνούνται να εκβιαστούν. Η Ευρώπη αγοράζει χρόνο για να αυξήσει τα αποθέματά της για περιόδους αιχμής στη ζήτηση τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε η εφημερίδα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...