Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η ΕΕ των λαών

Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η ΕΕ των λαών, είναι ένα σύνθημα το οποίο έχει χρεοκοπήσει επιβεβαιώνοντας τον Λένιν ότι σε συνθήκες καπιταλισμού το σύνθημα «Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» είτε είναι απραγματοποίητο, είτε είναι αντιδραστικό. Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συνεδρίασε με θέμα: «Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση: 40 χρόνια».

Σημείωσε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 95 εκατομμύρια φτωχοί και 16 εκατομμύρια άνεργοι. Το 50% των εργαζομένων είναι χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε πάνω από 10 χώρες απαγορεύεται ο συνδικαλισμός και σε περισσότερες από 15 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, παραβιάζεται το δικαίωμα στην απεργία. Αναφέρθηκε επίσης σε πολιτικές που πλήττουν αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες.

Όπως είπε η ανισόμετρη ανάπτυξη ενισχύσει της φυγόκεντρες τάσεις κρατών-μελών και πως οι όποιοι προσωρινοί συμβιβασμοί θα είναι επικίνδυνοι για τους λαούς. Αναφέρθηκε στην στρατικοποίηση της ΕΕ και τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο σε βάρος λαών προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης της ΕΕ είναι συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι ο αντικομμουνισμός είναι η επίσημη ιδεολογία της ΕΕ που έχει στο στόχαστρο τη ριζοσπαστικοποίηση των λαών.

Το ΚΚΕ, τόνισε, αποκαλύπτει το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ όπως και την ανάγκη για αποδέσμευση συνδυαστικά με γενικότερες ρήξεις και ανατροπές για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό και με τη θέση του αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον ευρωσκεπτικισμό.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...