Η ΕΕ διαπραγματεύεται αγορά επί πλέον δόσεων εμβολίου Pfizer-BioNTech

Άφιξή των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, της Pfizer/ Biontech, στην Ελλάδα
Άφιξή των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, της Pfizer/ Biontech, στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται επιπλέον δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech, πέραν των 300 εκατομμυρίων που προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεραμυνόμενος απέναντι στις έντονες επικρίσεις της στρατηγικής της Κομισιόν για ένα «διαφοροποιημένο» χαρτοφυλάκιο εμβολίων κατά της Covid-19.

«Στο πλαίσιο του εμβολίου των BioNTech-Pfizer, η Κομισιόν εξετάζει μαζί με την εταιρεία εάν υπάρχει τρόπος να προστεθούν επιπλέον δόσεις σε εκείνες για τις οποίες έχουμε ήδη συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφαν ντε Κέερσμεκερ, χωρίς να δώσει αριθμούς.

Αφού παρήγγειλε αρχικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech, η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησε την «οψιόν» της αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων για το 2021, όπως προβλεπόταν από την συμφωνία. Το εμβόλιο αυτό είναι το μόνο που έχει εγκριθεί προς το παρόν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις κριτικές για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παρήγγειλε αρκετές δόσεις του εμβολίου αυτού, ο εκπρόσωπος υπερασπίσθηκε την επιλογή των Βρυξελλών «να μην βάλουν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι» και να υπογράψουν συμφωνίες με έξι εταιρείες που χρησιμοποιούν «διαφορετικές τεχνολογίες» ανάπτυξης εμβολίων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα πολύ διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δύο δισεκατομμυρίων δόσεων περίπου…Την στιγμή κατά την οποία διαπραγματευόμασταν τα εμβόλια αυτά…δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έκρινε ένα από αυτά ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας εξ ονόματος των κρατών μελών υπέγραψε επίσης συμβόλαια με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Moderna et CureVac και σχεδιάζει να υπογράψει συμβόλαιο και με την Novavax.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει αυτήν τη ώρα εσπευσμένα και είναι πιθανόν να δώσει εντός της ημέρας την έγκρισή του για το εμβόλιο της Moderna, στην οποία ωστόσο η Ενωση έχει παραγγείλει 80 εκατομμύρια δόσεις με οψιόν για επιπλέον 80 εκατομμύρια δόσεις.

Την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία, το ζήτημα των εμβολιασμών αναδεικνύει το γεγονός ότι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η υγεία των λαών έχει μπει στη μέγγενη του σφοδρού ανταγωνισμού αστικών τάξεων μεταξύ τους και μονοπωλιακών ομίλων. Σε πολλές χώρες -και στη δική μας- οι δήθεν προγραμματισμοί για μαζικούς εμβολιασμούς πέφτουν έξω, γιατί διαπιστώνεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων που να μπορεί να καλύψει όσους ανθρώπους το έχουν άμεσα ανάγκη και το εμβόλιο είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...