Η ΕΕ εξερευνά τρόπους να αξιοποιήσει δεσμευμένους πόρους ολιγαρχών της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους Ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει ώστε να χρηματοδοτηθεί το ‘εγχείρημα’ της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.

Επίσης τόνισε οτι τάσσεται υπέρ της σύνδεσης της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενδεχόμενη εισδοχή της στην ΕΕ.

Χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι το κράτος του δικαίου, η οικονομική και η πολιτική σφαίρα, ανέφερε.

«Θα χρειαστεί να συγχρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (…). Έχει νόημα οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταυτόχρονα, για παράδειγμα αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ετσι είναι, τα μονοπώλια αγωνιζόμενα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών όταν στριμώχνονται στον ανταγωνισμό και δεν τα βρίσκουν με τις ‘διεθνείς συμφωνίες’ , κερδίζουν εξίσου από τους πολέμους που δημιουργούν με τις εγχώριες αστικές κυβερνήσεις τους και τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες…για την αρπαγή της λείας…Και μετά, κερδίζουν και από τα ‘αποκαϊδια’ , πατώντας χωρίς έλεος στους νεκρούς, τα θύματα, την ενεργειακή φτώχεια, τις καταστροφές…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...