Η Ελλάδα ετοιμάζεται να άρει την καραντίνα για άτομα που έχουν εμβολιαστεί

Το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Υγείας λέγεται ότι εργάζονται πάνω σε επιλογές για κάποιο είδος πιστοποιητικού εμβολίου τώρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι έτοιμο σε περίπτωση που άλλες χώρες απαιτήσουν απόδειξη εμβολιασμού ως προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας για ταξίδι χωρίς καραντίνα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζει τα διαβατήρια εμβολίων για να μπορέσουν οι Βρετανοί να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο εξωτερικό μέσα σε λίγους μήνες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα άρει την καραντίνα για άτομα που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Δανίας έχουν ήδη υποστηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο, μετά από πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση του ιού, καθώς και τη μείωση σοβαρών ασθενειών.

Οι αξιωματούχοι του τουρισμού δήλωσαν στους Times ότι οι Βρετανοί τουρίστες «μπορούν να πάνε στην Ελλάδα τον Μάιο». Αυτό θα αποτελούσε μια τεράστια σωτηρία για τον προβληματικό τουριστικό κλάδο της χώρας που υποδέχεται δύο εκατομμύρια Βρετανούς κάθε χρόνο, οι οποίοι συνεισφέρουν περίπου 9 δις £ στην οικονομία της χώρας.

Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, δήλωσε στους Times: «Με το ποσοστό εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό όλους τους άλλους σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτού, οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα είναι από τους ασφαλέστερους να ταξιδέψουν εδώ ήδη από τον Μάιο».

Η ταχύτητα της διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσε τις ελπίδες για επιστροφή σε διακοπές στο εξωτερικό το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει τις πιο ευάλωτες ομάδες στην κοινωνία μέχρι τα μέσα του μήνα ενώ εικάζεται ότι και όλοι οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για σύστημα πιστοποίησης προς τους τουρίστες που να αποδεικνύουν ότι προστατεύονται έναντι του Covid-19.

Η Δανία σχεδιάζει επίσης να φέρει διαβατήρια εμβολίων έως το τέλος αυτού του μήνα για να επιτρέψει τα επαγγελματικά ταξίδια.

Ο Τόνι Μπλερ, σύμβουλος της κυβέρνησης για τον Covid-19, την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την καθιέρωση διαβατηρίων εμβολίων, λέγοντας  ότι τα έγγραφα είναι ο «μόνος τρόπος που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδέψουν ξανά διεθνώς».

Δείτε ακόμα...