Η Ελλάδα στην κορυφή των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ

Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»
Φώτο Αρχείου / Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»

Για μια ακόμη χρονιά η χώρα μας -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, εξόδων «άμυνας χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης » (30 χώρες -2019) κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, με 2% του ΑΕΠ της.
Μάλιστα αναβαθμισμένη σε σχέση με την προηγούμενη (2018) που βρισκόταν στην 3η θέση

Η μόνη χώρα με μεγαλύτερες % στρατιωτικές δαπάνες ήταν η Εσθονία (ξεπερνώντας «στο νήμα» την Ελλάδα με 2,1%) του ΑΕΠ. Από την πλευρά μας περάσαμε «στο νήμα» τη Λετονία (που πέρσι -2018 είχε κατακτήσει τη 2η θέση) –τα συγκριτικά στοιχεία εδώ, συμπληρωματικά  στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (The European Defence Fund – EDF)
Κοντά στην κορφή και η Κύπρος, χαμηλά στη λίστα η Ιρλανδία (0,2%) και το Λουξεμβούργο (0,4%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 1,2%.

Τα στοιχεία όντας του 2019 – δηλαδή πριν τις πρόσφατες αγορές αεροσκαφών (24 –σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα γαλλικά Rafale, με ΜΟ κόστους 135-150 εκατομ.€ το καμμάτι) και –υπό διαπραγμάτευση ακόμη για τον αριθμό και τον προμηθευτή, φρεγατών από την κυβέρνηση, που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το % επί του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά και διαχρονικά μέσα στις ντιρεκτίβες του ΝΑΤΟ, (ελάχιστο πλαφόν 2% του ΑΕΠ τους για την «άμυνα») που «απαιτεί» από τις χώρες-μέλη να ξοδεύουν τουλάχιστον το 2%, κάτι που δεν εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των μελών.

Αναλυτικά εδώ

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...