Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Σε παράγοντα επικίνδυνης περαιτέρω κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που μπορεί να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, εξελίσσεται η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας – συμβιβασμού για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης.

Χαρακτηριστικά, λίγες μέρες μετά τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών και τη νηοψία από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σε εμπορικό πλοίο τουρκικών συμφερόντων που κινούνταν στη Μαύρη Θάλασσα, προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ στον Δούναβη, ο Αμερικανός πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης, «προειδοποιεί» ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης σε απευθείας πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ενώ θέτει ανοιχτά στο τραπέζι τη δημιουργία «διαδρόμου» στη Μαύρη Θάλασσα με την «προστασία» ΝΑΤΟικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων – όπως διεκδικεί ήδη το Κίεβο.

Αντίστοιχα, αμερικανική πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις πιθανές επιλογές για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων «στρατιωτικών λύσεων», ενώ «προειδοποιήσεις» για το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα απηύθυνε προς τη Μόσχα και η Αγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο Ιούλη, Ρωσία και Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι τα πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια του αντίπαλου στρατοπέδου στη Μαύρη Θάλασσα θα θεωρούνται εν δυνάμει «νόμιμοι» στόχοι για το ενδεχόμενο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού.

Τα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη – πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΝΑΤΟική Ρουμανία – έχουν γίνει έκτοτε η κύρια εξαγωγική οδός για τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ η Ρωσία έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών λιμενικών εγκαταστάσεων και αποθηκών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη. Η δε Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ κήρυξε τα ύδατα γύρω από τα ρωσικά λιμάνια «περιοχή κινδύνου πολέμου».

Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας Στις εξελίξεις προστίθεται η πρόσφατη κίνηση του Κιέβου να ανακηρύξει μονομερώς έναν νέο «προσωρινό» διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, αρχικά για τον απεγκλωβισμό πλοίων που έχουν αποκλειστεί σε ουκρανικά λιμάνια. Στην ανακήρυξη αυτή δεν έχει αντιδράσει επίσημα η Μόσχα, ενώ ο διάδρομος «εγκαινιάστηκε» με τον απόπλου φορτηγού πλοίου με σημαία Χονγκ Κονγκ το οποίο αναχώρησε προχθές από την Οδησσό και χθες προσέγγιζε τα Στενά του Βοσπόρου.

Εν τω μεταξύ, το πρώτο πλοίο, που χρησιμοποίησε τον ουκρανικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, πέρασε από τα Στενά του Βοσπόρου.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Joseph Schulte, με σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο απέπλευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το αποκλεισμένο από τους Ρώσους ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι Αμπαρλί, στο νότιο τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Το συγκεκριμένο πλοίο, βρισκόταν στην Οδησσό, από τις 23 Φλεβάρη 2022, μία ημέρα πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επι της ουσίας, εγκαινιάζει τον «προσωρινό» διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, που ανακήρυξε μονομερώς το Κιεβο, αρχικά για τον απεγκλωβισμό πλοίων που έχουν αποκλειστεί σε ουκρανικά λιμάνια. Στην ανακήρυξη αυτή δεν έχει αντιδράσει επίσημα η Μόσχα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...