Η επιμονή και ο αγώνας φέρνουν αποτελέσματα

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Η ανάδειξη του προβλήματος της ύπαρξης αμίαντου σε στρατόπεδα ξεκίνησε με την ανακοίνωση της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα με έγγραφό της η Ένωση επεσήμανε ότι δεκαπέντε χρόνια μετά την οριστική απαγόρευση χρήσης αμιάντου, σε πολλά στρατόπεδα της Λέσβου εξακολουθούν να υπάρχουν σκεπές από αμίαντο, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου, είναι δυνατόν να προκαλέσουν «διάμεσο πνευμονική ίωση» (αμιάντωση), που οδηγεί στον καρκίνο του πνεύμονα. Ήδη σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2015.

Το ΚΚΕ με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης κατέθεσε την ερώτηση 1118 – 07/10/2019 στη Βουλή και η βουλευτής του ΚΚΕ από τη Λέσβο συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.

Στη συνέχεια με έγγραφό της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, γνωστοποιούσε την ύπαρξη αμίαντου σε στέγαστρα, καπνοδόχους, επιστρώσεις δαπέδων και ζητούσε από την κυβέρνηση την άμεση απομάκρυνσή τους.

Το ΚΚΕ επανήλθε με δεύτερη ερώτηση 3745 – 04/02/2020 προς την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπήρχαν από την ύπαρξη αμίαντου, σε στρατιωτικές μονάδες της Καστοριάς, επαναφέροντας παράλληλα τα προβλήματα που υπήρχαν σε στρατιωτικές μονάδες της Λέσβου, αλλά και την ύπαρξη αμίαντου σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε από τη συνεχή πίεση αλλά και την έκταση του προβλήματος, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, να χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ για να απομακρυνθεί ο αμίαντος από τις εγκαταστάσεις των στρατοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να εφησυχάσει από την κυβερνητική εξαγγελία για τη χορήγηση χρημάτων. Χρειάζεται να επαγρυπνεί διότι πολλές φορές έχουν γίνει εξαγγελίες για εκταμίευση χρημάτων, αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα.

Δείτε ακόμα...