Η Ευρώπη δεν έχει αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις που θα τους επιτρέψουν να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο και να αποφύγουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι μια οδυνηρή περίοδος για την Ευρώπη, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν ακρετές εναλλακτικές λύσεις βραχυπρόθεσμα για να αποφευχθούν σοβαροί κίνδυνοι τον ερχόμενο χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει την παροχή καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους, να θερμάνουν τα σπίτια τους και να διατηρήσουν τις μονάδες ηλεκτρισμού τους σε λειτουργία», αναφέρει το άρθρο.

“Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι”, ανέφερε η Washington Post, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Τσόου, μελετητή ενεργειακής ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. “Δεν ξέρω πώς υποτίθεται ότι θα τελειώσει αυτό. Αισθάνομαι ότι θα τελειώσει με πολύ άσχημο τρόπο τόσο για τη Δυτική Ευρώπη όσο και για τη Ρωσία.”

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Τσόου, ο τρέχων όγκος των παγκόσμιων προμηθειών φυσικού αερίου είναι απίθανο να αλλάξει δραστικά σύντομα. «Κανείς δεν θα είναι σε θέση να παράγει γρήγορα περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, ανεξάρτητα από τις σκέψεις που κάνουν οι κυβερνήσεις», είπε ο ειδικός.

Κατά τη γνώμη της εφημερίδας, «η Γερμανία, η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα απροετοίμαστη αυτή τη στιγμή». Πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η χώρα λάμβανε σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

«Η Γερμανία το έχει συρρικνώσει στο 35%, αλλά δεν είναι σε θέση για να φτάσει στο μηδέν το ρωσικό αέριο σύντομα», λένε οι συντάκτες του άρθρου, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το άρθρο επικαλέστηκε τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να λέει ότι η χώρα του θα διολισθήσει σε ύφεση χωρίς το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί «έχουν προειδοποιήσει ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας νωρίτερα φέτος».

Η Washington Post ανέφερε επίσης ότι η Ιταλία προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με ορισμένα αφρικανικά κράτη με την ελπίδα να σταματήσει τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό μέχρι την άνοιξη του 2024.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ρωσικά καύσιμα είναι σχετικά φθηνά για την Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

«Αντί να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία – όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό και η μεταφορά με αγωγούς φθηνή – η Ευρώπη πρέπει να στραφεί άμεσα σε πιο ακριβές εναλλακτικές λύσεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μέχρι πριν από επτά χρόνια δεν είχαν εγκαταστάσεις εξαγωγής φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να προσθέσουν 1,50 $ ανά χίλια κυβικά πόδια —από 30 έως 50% του κόστους του ίδιου του φυσικού αερίου— για να πάρουν ένα δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου και να πραγματοποιήσει το ταξίδι από τον Κόλπο του Μεξικού στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, το άδειο πλοίο πρέπει να πραγματοποιήσει το ταξίδι της επιστροφής, συνολικά 24 ημέρες διαμετακόμισης», αναφέρει το άρθρο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Washington Post, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απίθανο να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου τους βραχυπρόθεσμα, επειδή «ένα σχέδιο γρήγορης ανάκαμψης που καθιστά διαθέσιμες νέες προμήθειες φυσικού αερίου συνήθως διαρκεί τουλάχιστον δύο έως τέσσερα χρόνια».

«Ταυτόχρονα, οι επενδυτές μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για μεγάλα, μακροπρόθεσμα έργα φυσικού αερίου, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσβλέπουν σύντομα σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον είδη ενέργειας», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι «οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, μετά από περίπου δύο δεκαετίες παρακμής, έχουν αυξηθεί κατά το προηγούμενο έτος».

Σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται η Washington Post, οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο από τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι η Γερμανία, της οποίας οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες μόνο κατά 33,5%, η Ιταλία (35%) και η Ουγγαρία (19,4%). Από αυτή την άποψη, μπορεί να αναμένεται μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αντέξουν περίπου έξι μήνες χωρίς ρωσικό αέριο. Μετά από αυτό μπορεί να ακολουθήσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...