Η Φινλανδία σχεδιάζει περισσότερα μέτρα για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα ρωσικά σύνορα

Σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας

Η Φινλανδία θα πάρει περισσότερα μέτρα για να σταματήσει την αύξηση προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στα σύνορά της από τη Ρωσία, αποδίδοντας αυτήν την αύξηση σε μια κίνηση ενορχηστρωμένη από τη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αναμένει να φθάσουν στα σύνορά της μέσω Ρωσίας περισσότεροι αιτούντες άσυλο, αφότου έκλεισε όλα τα μεθοριακά περάσματα έκτος από ένα, τις τελευταίες εβδομάδες. «Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών από διάφορες πηγές μας λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται…. Αν αυτό συνεχιστεί θα ανακοινωθούν περισσότερα μέτρα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Πέτερι Όρπο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Αρκετά φινλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα επικαλούμενα ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ότι η κυβέρνηση έχει συνομιλίες για το κλείσιμο όλων των συνόρων.

Περίπου 900 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Σομαλία, η Συρία, και η Υεμένη εισήλθαν στην Φινλανδία από τη Ρωσία τον Νοέμβριο, αριθμός αυξημένος λιγότερο από έναν ανά ημέρα προηγουμένως, σύμφωνα με τη φινλανδική συνοριοφυλακή.

Η Φινλανδία αποδίδει την αύξηση, στην αλλαγή που έχει γίνει στο πρωτόκολλο των ρωσικών συνόρων και κάνει λόγο για υβριδική επίθεση. Λέει επίσης ότι η Μόσχα τους προωθεί σε αντίποινα για την απόφαση της Φινλανδίας να αυξήσει την αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνδράμουν τη Συνοριοφυλακή τοποθετώντας προσωρινά εμπόδια σε κενά των συνόρων για να σταματήσουν όσους περνούν τα σύνορα μέσω των δασών.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό ότι η υπεράσπιση των φινλανδικών συνόρων είναι κοινή ευθύνη και η Σουηδία θα παράσχει βοήθεια αν η Φινλανδία τη ζητήσει.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα με τη Φινλανδία να αναπτύξει δεκάδες φρουρούς της στα σύνορά της και άλλο προσωπικό και εξοπλισμό για να συνδράμει στα σύνορα από αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...