Η Γαλλία θα στείλει 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα μεσαίου βεληνεκούς Caesar των 155 χιλιοστών, επιπλέον των 18 αυτοκινούμενων πυροβόλων που παραδόθηκαν ήδη, καθώς και μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ’Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ.

Αυτά τα 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα θα παραδοθούν «εντός των προσεχών εβδομάδων» και θα «χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ταμείου στήριξης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ» που έχει δημιουργήσει η Γαλλία, διευκρίνισε ο υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά της η Δανία έχει υποσχεθεί στο Κίεβο άλλα 19 πυροβόλα Caesar, τα οποία έχει παραγγείλει στον γαλλικό όμιλο Nexter μεταξύ 2017 και 2019. Ωστόσο οι παραδόσεις καθυστέρησαν και μόνο μερικά πυροβόλα παραδόθηκαν.

Η Γαλλία υποσχέθηκε επίσης σήμερα να παραδώσει στην Ουκρανία ένα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) που παρήγαγε η γαλλική Thales. Το ραντάρ αυτό μεσαίου βεληνεκούς επιτρέπει τον εντοπισμό εχθρικού αεροσκάφους από απόσταση 250 χλμ. και τη«δέσμευσή» του στα 100 χιλιόμετρα, είτε αυτό πετάει με χαμηλή ταχύτητα και σε χαμηλό υψόμετρο όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε σε μεγάλο υψόμετρο όπως τα μαχητικά αεροσκάφη. Εξασφαλίζει επίσης προστασία από τους πυραύλους και τα πυρά πυροβολικού ειδοποιώντας τις δυνάμεις στο έδαφος για εχθρικά πυρά, διαβεβαιώνει ο κατασκευαστής του που έχει πουλήσει περισσότερα από 60 όμοια ραντάρ παγκοσμίως. Το ραντάρ μεταφέρεται με φορτηγό.

Το Παρίσι έχει επίσης “ξεκινήσει συζητήσεις με τους συμμάχους μας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει πάντα επαρκές απόθεμα” γαλλικών πυραύλων εδάφους-αέρος Crotale για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο Λεκορνύ.

Το Crotale έχει παραδοθεί σε περίπου δεκαπέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Φινλανδίας και της Νότιας Κορέας.

«Αυτός ο εξοπλισμός μας βοηθά να πλησιάσουμε πιο κοντά στην ημέρα της νίκης μας. Τα Crotale καταστρέφουν το 100% των στόχων, επομένως είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τον ουκρανικό ουρανό», σχολίασε ο Ουκρανός υπουργός ’Αμυνας. Δήλωσε επίσης ότι η απόφαση της Γαλλίας αυτόν τον μήνα να προμηθεύσει το Κίεβο με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AMX-10 RC είχε ως αποτέλεσμα «το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», με άλλους συμμάχους να υπόσχονται αργότερα να στείλουν άρματα μάχης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...