Η Γερμανία ετοιμάζεται για διακοπές ρεύματος – Σχέδιο ακόμη και για capital controls

γερμανία οικονομία

Σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης μπροστά στην απειλή γενικευμένου μπλακ άουτ, ακόμα και την επιβολή capital Controls εξετάζουν στην Γερμανία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται κατά αποκλειστικότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι χρηματοπιστωτικές αρχές της Γερμανίας επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης για την παροχή μετρητών σε περίπτωση που λόγω της ενεργειακής κρίσης ή σαμποτάζ συμβεί το απευκταίο, μακροχρόνια διακοπή ρεύματος λόγω ενεργειακής κρίσης.

Η Deutsche Welle, επικαλούμενη το Reuters αναφέρει πως «το ενδεχόμενο ενός σαμποτάζ, όπως είδαμε σε άλλους τομείς, είναι υπαρκτό. Πριν από μερικές εβδομάδες το σιδηροδρομικό δίκτυο στη βόρεια Γερμανία ακινητοποιήθηκε για πολλές ώρες λόγω δολιοφθοράς στο δίκτυο. Έτσι η Bundesbank, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin και αρκετές ενώσεις του κλάδου εντείνουν τις προετοιμασίες τους για μια τέτοια υπόθεση, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο τέσσερα άτομα που γνωρίζουν από μέσα τις συνομιλίες».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «μέρος του σχεδίου είναι η εξασφάλιση ικανής ποσότητας μετρητών στην Bundesbank για την αύξηση της ζήτησης, αλλά ενδεχομένως και ο περιορισμός του ποσού που θα μπορούν να σηκώνουν οι πολίτες από τους λογαριασμούς τους. Δηλαδή, capital controls, όπως τα βίωσαν οι Έλληνες επί μήνες κατά το annus horribilis 2015, αλλά για άλλους λόγους. Επίσης οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν πιθανές αδυναμίες στη διανομή μετρητών, ανέφερε κάποιος με εσωτερική γνώση». 

«Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα μετρητά θα είναι το μόνο επίσημο μέσο πληρωμής που θα εξακολουθεί να λειτουργεί», εκτιμά ο Τόμας Λάιτερτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KomRe. Η DW γράφει ότι το 2011, σε έκθεση σχετικά με τις συνέπειες μιας μόνιμης διακοπής ρεύματος που παρήγγειλε η γερμανική βουλή, αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να προκύψουν «αισθήματα αγανάκτησης και μερικές φορές επιθετικές πράξεις», εάν η παροχή μετρητών κατέρρεε. «Οι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης», αναφέρεται στην έκθεση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...