Η Γερμανία θα συνεχίσει να εξοπλίζει και να εκπαιδεύει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να διαπραγματευτεί το Κίεβο από τις καλύτερες δυνατές θέσεις, ξεκαθάρισε χτες ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τον έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Βερολίνου να συμμετάσχει μαζί με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ στις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, σκιαγραφώντας τον μελλοντικό γεωπολιτικό ανταγωνισμό Δύσης – Ρωσίας για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εξοπλίζονται και να προετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση.
Ο Σολτς επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, λέγοντας πως τις επόμενες βδομάδες θα παραδοθούν περισσότερα αντιαεροπορικά άρματα μάχης «Gepard» και αντιπυραυλικά συστήματα «Iris-T», ενώ γίνονται ενέργειες για παροχή περισσότερων πυρομαχικών.
Το Βερολίνο έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 3.000 Ουκρανούς στρατιώτες από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας και πάνω από 1.000 ακόμη θα εκπαιδευτούν στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε. «Η χώρα μας συντονίζει τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τη Γερμανία κέντρο της Ευρώπης για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων».
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε την Κίνα να μην παραδώσει όπλα στην «επιτιθέμενη Ρωσία» και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων».
Eνόψει της μακρόχρονης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη και τον ηγετικό ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Γερμανία, ο καγκελάριος τόνισε, για ακόμη μια φορά, ότι θα μπει «τέλος στην παραμέληση των ενόπλων δυνάμεων» και υποσχέθηκε σημαντική ενίσχυσή τους, με σύγχρονους εξοπλισμούς όπως τα αμερικανικά μαχητικά «F-35» κ.ά.
Κριτική στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων άσκησε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρ. Μερτς, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Σολτς πέρυσι περιέγραψε τη ρωσική εισβολή ως «σημείο καμπής», αλλά «δεν έχουν συμβεί πολλά από τότε» για τη γερμανική «άμυνα». «Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία θα ήταν εδώ και καιρό στα χέρια της Ρωσίας», σημείωσε.
«Θα πρέπει να οργανώσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της CDU, «καταγγέλλοντας» πως αντί το Βερολίνο να προσεγγίζει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για «αμυντικές» δαπάνες, ο «αμυντικός» προϋπολογισμός του 2023 έχει μειωθεί κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022.
Το εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που έχει πιο «φιλορωσική στάση», εμφανίστηκε χτες με έντονους αντιαμερικανικούς τόνους, λέγοντας πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας» και «οι δύο πλευρές θα πρέπει να εστιάσουν σε μία διπλωματική λύση». Ο συμπροεδρεύων της AfD, Τ. Κρουπάλα ισχυρίστηκε ότι «από τον πόλεμο η Ουκρανία είναι εξίσου χαμένη, όσο και η Ρωσία. Για μία ακόμη φορά υπάρχει μόνο ένας νικητής και αυτός είναι οι ΗΠΑ».
Η σοσιαλδημοκρατική Αριστερά (Linke), που θεωρεί τη Ρωσία μέρος της λεγόμενης «αρχιτεκτονικής ασφάλειας» της Ευρώπης, ζήτησε για ακόμη μια φορά να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις διαπραγματεύσεις παρά στην αποστολή όπλων.