Η Γερμανία υποστηρίζει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

γερμανία οικονομία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. Κατά τις τελευταίες προκαταρκτικές συνομιλίες για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Βερολίνο τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην ΕΕ.

Ο λόγος για την απότομη αλλαγή στη θέση της Γερμανίας πιθανόν να είναι η πρόσφατη επιτυχία στην εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μειώθηκε από 35% πριν η Ρωσία ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σε 12%.

Σύμφωνα με το DPA, αυτή τη στιγμή μόνο χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβακία, καθώς και η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα σταματούν το εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ήταν μέχρι στιγμής αντίθετες στην άμεση περικοπή των προμηθειών, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Όσον αφορά τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, οι καταναλωτές ανησυχούν έντονα για την αναμενόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την απόφαση. Οι επόμενες μέρες πιθανότατα θα δείξουν πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα στο πλαίσιο των γεγονότων στην Ουκρανία, σημείωσε το πρακτορείο. Ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα σχετικά με την απαγόρευση της ρωσικής προμήθειας πετρελαίου έγκειται στον καθορισμό μιας μεταβατικής περιόδου. Αρχικά, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίαζε να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων στις αρχές της εβδομάδας, αλλά τώρα μπορεί να αναβληθεί για λίγο.

Η θέσπιση ανώτατων τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση στην απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου, έγραψε το DPA. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο είναι απαραίτητο το ρωσικό πετρέλαιο να μην αγοράζεται σε τιμές πάνω από το όριο ακόμη και από χώρες εκτός ΕΕ.

Το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εκτός από τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου μπορεί να περιλαμβάνει περαιτέρω κυρώσεις κατά του τραπεζικού τομέα, ιδίως της Sberbank, καθώς και περιορισμούς κατά μεγαλύτερου αριθμού φυσικών και νομικών προσώπων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...