Η Ισπανία στέλνει 6 άρματα «Leopard 2Α4» στην Ουκρανία

Άρματα Leopard 2A6 του γερμανικού στρατού

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πήρε την απόφαση να στείλει κατ’ αρχάς έξι βαριά άρματα μάχης «Leopard 2A4» στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόβλες, ενημερώνοντας τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας στη Μαδρίτη.

Δεν αποκλείεται να προμηθεύσει περισσότερα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αν κρίνει πως είναι «απαραίτητο», πρόσθεσε η υπουργός.

Τα άρματα που έχει σκοπό να στείλει η ισπανική κυβέρνηση θα προέλθουν από τα αποθέματά της, είναι παροπλισμένα από το 2012 και θα χρειαστούν επισκευές, διευκρίνισε η ίδια. Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 347 τέτοια άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής. Από αυτά, τα 108 είναι «Leopard 2A4» και 239 είναι 2A6. Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν θέλει να στείλει στο Κίεβο πιο εξελιγμένα «Leopard 2A6». Είναι απαραίτητα για την άμυνα της ίδιας της Ισπανίας, εξήγησε η Μ. Ρόβλες.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν αναγγείλει πως θα στείλουν 14 και 3 «Leopard 2A6» αντίστοιχα. Για να σχηματιστεί τάγμα τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού χρειάζονται γενικά 31 άρματα, κατά συνέπεια θα χρειαστούν άλλα 14, για τα οποία το παζάρι είναι σε εξέλιξη, μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων «Leopard» στην Ευρώπη.

Η Σουηδία είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να στείλει «κάποια» από τα 120 άρματα μάχης «Leopard» που διαθέτει, στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

Το πιο πρόσφατο πακέτο περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα του πεζικού, τα οποία ο Γιόνσον δήλωσε στο πρακτορείο ότι θα είναι η βασική συνεισφορά της Στοκχόλμης προς το Κίεβο σε ό,τι αφορά τον χερσαίο στρατιωτικό εξοπλισμό. Επίσης η Σουηδία ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία το προηγμένο σύστημα αυτοκινούμενου πυροβολικού «Archer».

Ανεξάρτητα όμως με τα παζάρια, προχωράει κανονικά η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση των συγκεκριμένων αρμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, 55 Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στην Ισπανία για να εκπαιδευτούν στα «Leopard». Πρόκειται τόσο για μέλη πληρωμάτων των βαρέων αρμάτων όσο και για τεχνικούς.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια σχολίασε ότι «για άλλη μια φορά, γερμανικά άρματα μάχης θα σκοτώνουν Ρώσους».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...