Η Ισπανία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια 1 δισ. ευρώ στο Κίεβο

«Συμφωνία ασφαλείας» υπέγραψαν σήμερα η Ισπανία και η Ουκρανία κατά την επίσημη επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Μαδρίτη, η οποία περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η συμφωνία αυτή «περιλαμβάνει δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια το 2024 ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενισχύσει τις ικανότητές της» άμυνας απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε ο Σάντσεθ σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο καιρό χρειαστεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η Ισπανία θα παραδώσει κυρίως νέα άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο.

Η στρατιωτική βοήθεια που παρείχε μέχρι τώρα η Μαδρίτη στο Κίεβο ήταν περιορισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, που καταγράφει τα όπλα τα οποία έχουν υποσχεθεί και παραδοθεί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ισπανία είχε δεσμευθεί μέχρι τώρα να παράσχει 330 εκατ. στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η συμφωνία καλεί για την παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού για χερσαία, αεροπορική, ναυτική και άλλες χρήσεις, «προτεραιοποιώντας τις κρίσιμες ανάγκες ικανοτήτων της Ουκρανίας», και δίνει έμφαση σε ναυτικά μέσα ώστε να προστατευθούν οι διαδρομές εξαγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, αλλά δεν εξειδικεύει.

Η εφημερίδα El Pais ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως η Ισπανία θα δεσμευόταν για την αποστολή στην Ουκρανία 12 αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και 19 μεταχειρισμένων γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2A4, καθώς και ισπανικής κατασκευής όπλων όπως εξοπλισμό κατά drone και πυρομαχικά. Οι 12 πύραυλοι που θα παραδοθούν στην Ουκρανία δεν θα περιλαμβάνουν πλήρη συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων, ανέφερε η El Pais.

Ο Σάντσεθ είπε πως δεν είναι δυνατό να σταλούν εκτοξευτές Πάτριοτ, όμως η Ισπανία παρέχει ήδη τους πυραύλους. Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου ’μυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της El Pais.

Η Ισπανία υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει να ενισχυθεί η απόδοση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και να μελετήσει ευκαιρίες κοινής παραγωγής, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για να επιλύσουν τα προβλήματα στην παροχή αμυντικού υλικού και να αποτρέψουν οποιαδήποτε παράνομη κυκλοφορία αμυντικού υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε από την πλευρά του τη Δύση να υποχρεώσει τη Ρωσία «με όλα τα μέσα» στην ειρήνη, την ώρα που το Κίεβο ζητάει εξουσιοδότηση για να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα προκειμένου να πλήξει το έδαφος της Ρωσίας.

Το Κίεβο θέλει επίσης οι σύμμαχοί του να του δώσουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...