Η Καγκελάριος Μέρκελ για την εκλογή Μπάιντεν και τις διατλαντικές σχέσεις

μέρκελ

Με μια εκ νέου δήλωση η Μέρκελ συγχαίρει την εκλογή του Μπάϊντεν, πιο αναλυτική, θέτοντας το πλαίσιο των κοινών στόχων ανάμεσα στις δυο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για γεωστρατηγικά συμφέροντα και επιδιώξεις.

«Η Αμερική είναι και θα παραμείνει ο σημαντικότερος σύμμαχός μας», τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.  «Πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες από κοινού», τόνισε ωστόσο και ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει και η ίδια περισσότερο για την ασφάλειά της.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι Γερμανοί θυμόμαστε «τα χειρότερα και τα καλύτερα» της ιστορίας μας, δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε τηλεοπτικό μήνυμά της, αναφερόμενη στην «Νύχτα των Κρυστάλλων» στις 9 Νοεμβρίου 1938, αλλά και στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989, που σηματοδότησε και την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας. Τόνισε τον σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ σε μια διαδικασία ανατροπής του σοσιαλισμού που ξεκίνησε κατ΄αρχήν εκ των έσω στις σοσιαλιστικές χώρες, και κύρια από τις ηγεσίες των Κομμουνιστικών Κομμάτων που υιοθέτησαν οπορτουνιστικές θεωρίες για την σοσιαλιστική οικοδόμηση με την ενίσχυση της οικονομίας της αγοράς εις βάρος των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και  εξουσίας, οδηγώντας στην καπιταλιστική παλινόρθωση. «Χωρίς την εμπιστοσύνη κυρίως των Αμερικανών, η επανένωση της Γερμανίας δεν θα ήταν εφικτή. Γι’ αυτό θα τους είμαι πάντα ευγνώμων», δήλωσε εμφανώς συγκινημένη η Καγκελάριος. «Η διατλαντική συμμαχία παραμένει πολύ σημαντική τόσο για την Γερμανία και την Ευρώπη, όσο και για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον νεοεκλεγέντα επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για έναν πολιτικό «που φέρνει μαζί του εμπειρία δεκαετιών στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, που γνωρίζει καλά την Ευρώπη και την Γερμανία». Όπως είπε, θυμάται ευχάριστα τις συναντήσεις και τις συνομιλίες μαζί του. Για την επόμενη Αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, η ‘Αγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι ως παιδί μεταναστών και γυναίκα σε αυτό το αξίωμα «αποτελεί έμπνευση για πολλούς», αλλά και «παράδειγμα» για τις δυνατότητες που προσφέρει η Αμερική.

Η Καγκελάριος, φτάνοντας στο δια ταύτα, αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας με τη νέα ηγεσία, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σταθούν δίπλα-δίπλα στην προσπάθεια υπέρβασης των μεγάλων προκλήσεων της εποχής: στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και για μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία και ελεύθερο εμπόριο. «Αυτή είναι η βάση της ευημερίας μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», είπε χαρακτηριστικά, για να τονίσει: «Οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες από κοινού. Η Αμερική είναι και θα παραμείνει ο πιο σημαντικός σύμμαχός μας. Αλλά αναμένεται από εμάς – και δικαίως – να καταβάλουμε ισχυρότερες ίδιες προσπάθειες προκειμένου να φροντίσουμε για την ασφάλειά μας και για την στήριξη των πεποιθήσεών μας. Οι Ευρωπαίοι έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό αυτόν τον δρόμο».

Είναι μια εποχή γεμάτη διενέξεις, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ και επισήμανε ότι οι Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη: «Προσβλέπω στην συνεργασία μαζί τους και τους εύχομαι δύναμη, επιτυχία και τις ευλογίες του Θεού», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...