Ι. Καλίν: «Μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή»

Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας
Φώτο αρχείου / Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας

Μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία «είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή», δήλωσε το Σάββατο ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που μαίνεται το πολυεπίπεδο παζάρι της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, τμήμα του οποίου είναι και οι διεργασίες για προσέγγιση με την συριακή κυβέρνηση. 

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία» που ξεκίνησε στα τέλη Δεκέμβρη από τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας στη Μόσχα, τόνισε. «Αλλά μια χερσαία επιχείρηση παραμένει πιθανή ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το επίπεδο των απειλών», πρόσθεσε. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πριν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Φλεβάρη, είναι πιθανό να συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

«Θέλουμε ασφάλεια στα σύνορά μας», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, αναφερόμενος στην παρουσία κουρδικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Υποστήριξε δε πως οι εγγυήσεις ασφαλείας που υποσχέθηκαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ μετά την τελευταία τουρκική επίθεση στη Συρία το 2019 «δεν έχουν τηρηθεί» και οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν αποσυρθεί 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα όπως είχαν υποσχεθεί.

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε προσέγγιση με τον Τούρκο ομόλογό του θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση «το τέλος της τουρκικής κατοχής» στη βόρεια Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...