Η Κίνα ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις σε πέντε αμερικανικές εταιρείες για την προμήθεια όπλων στην Ταϊβάν

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Κίνα πρόκειται να επιβάλει αντίποινα σε πέντε αμερικανικές εταιρείες σχετικά με τις αναφερόμενες μεταφορές όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν καθώς και τους περιορισμούς της Ουάσιγκτον σε κινεζικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση την Κυριακή.

«Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας είναι κατάφωρη παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και των όρων των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σε απάντηση σε αυτές τις ενέργειες των ΗΠΑ και σύμφωνα με τον Κινεζικό Νόμο των Εξωτερικών Κυρώσεων, η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε πέντε αμερικανικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, συγκεκριμένα τις BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat και Data Link Solutions», σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι κυρώσεις συνίστανται στο πάγωμα των περιουσιών αυτών των εταιρειών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους και στην απαγόρευση συναλλαγών και συνεργασίας σε οργανισμούς και ιδιώτες στην Κίνα μαζί τους, αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης τον εκπρόσωπό της ότι: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η κινεζική κυβέρνηση παραμένει ακλόνητη στην αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα και να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και πολιτών».

«Προτρέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν την αρχή της μίας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να σταματήσουν να στοχεύουν την Κίνα με παράνομες μονομερείς κυρώσεις. Διαφορετικά, θα υπάρξουν να είναι ισχυρή και αποφασιστική απάντηση από την Κίνα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στις 4 Δεκεμβρίου, το USS Gabrielle Giffords μπήκε στα νερά κοντά στο σύμπλεγμα Ayungin των αμφισβητούμενων νησιών Nansha (Spratly). Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, Τιάν Τζουνλί, το χαρακτήρισε «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας».

Παρά τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου, οι ΗΠΑ συνέχισαν τις προκλητικές ενέργειες σε ύδατα που αποκαλούν «διεθνή». Σύμφωνα με την Κίνα, ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ διέσχισε τα στενά της Ταϊβάν στις 6 Δεκεμβρίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...