Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις προκλήσεις με πρόσχημα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας

Καταδρομικό (κλάσης Ticonderoga) USS ANTIETAM (CG 54) του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού
Καταδρομικό (κλάσης Ticonderoga) USS ANTIETAM (CG 54) του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η κινεζική κυβέρνηση καλεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να σταματήσει τις προκλήσεις και την επίδειξη δύναμης με το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σήμερα Δευτέρα.

“Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με το πρόσχημα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας πραγματοποιούν επιδείξεις δύναμης. Δεν πρόκειται για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αλλά για πρόκληση εναντίον της που προκαλεί πρόβλημα στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, είπε σχολιάζοντας την παρουσία των πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στα στενά της Ταϊβάν.

«Η κινεζική πλευρά καλεί για άλλη μια φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να προκαλούν και να αμφισβητούν την αρχή της μίας Κίνας και να σεβαστούν αυστηρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών και τους διεθνείς κανόνες περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, εφαρμόζοντας πραγματικά τις διατάξεις των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Όπως αναφέρθηκε από το Reuters στις 27 Αυγούστου, δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού διέπλευσαν τα στενά της Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν τέτοιους ελιγμούς στην περιοχή για πρώτη φορά μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, η οποία πυροδότησε εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η Ταϊβάν διοικείται ανεξάρτητα από το 1949, όταν δυνάμεις του Κουομιντάγκ με επικεφαλής τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ (1887-1975) κατέφυγαν εκεί μετά την ήττα τους στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο. Από τότε, η Ταϊπέι έχει διατηρήσει τη σημαία και κάποια άλλα χαρακτηριστικά της πρώην Δημοκρατίας της Κίνας που υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα πριν έρθουν στην εξουσία οι κομμουνιστές. Το επίσημο Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και αυτή η θέση υποστηρίζεται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...