Η Κίνα κατανοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Παρίσι, ο Κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλία Lu Shaye δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι στο LCI ότι η Κίνα παραμένει ουδέτερη όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά κατανοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και τα σχέδια να συμπεριλάβει την Ουκρανία στη συμμαχία, τα οποία ήταν και η αφορμή για την σύγκρουση.

«Το ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή εδώ και δεκαετίες, αφού οι πέντε γύροι της επέκτασής του προς τα ανατολικά είναι εξαιρετικά σημαντική απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Αυτό λέει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρακολουθεί την ένταξη ορισμένων γειτονικών κρατών στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε ο Lu Shaye, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους πίσω από την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Πιστεύετε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν εγκυμονεί απειλή για τη Ρωσία, αλλά όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ αποφάσισε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Κούβα, ποια ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι;» συνέχισε. Όταν ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι, πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δεν υπήρχαν σχέδια για ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία και για ανάπτυξη πυραύλων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, ο Κινέζος πρεσβευτής σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον.

«Εάν το ΝΑΤΟ φέρει τα σύνορά του στο κατώφλι της Ρωσίας, θα αναπτύξει επίσης πυραύλους», απάντησε.

Ο Κινέζος πρεσβευτής επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Δύσης δεν συμβάλλουν στον άμεσο τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης.

“Η Κίνα παραμένει ουδέτερη σε αυτήν την κρίση, αλλά πιστεύουμε ότι οι συνεχείς αποστολές ολοένα και πιο βαρέων όπλων προς τη μία πλευρά της σύγκρουσης δεν συμβάλλουν στο άμεσο τέλος της. Είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά”, είπε. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ο διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο δεν στέλνει όπλα στη Ρωσία και «δεν κάνει το παραμικρό κατά της ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης».

«Πριν από αρκετούς μήνες, οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία και τώρα το κάνουν. Σήμερα αρνούνται να στείλουν πολεμικά αεροσκάφη, αλλά, ίσως, σε λίγο καιρό, στείλουν».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...