Η Κίνα μπαίνει στο παζάρι των διαπραγματεύσεων

Την ίδια στιγμή, οξύνεται και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για την «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία, με τη Δύση να σχεδιάζει να τη μετατρέψει σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, ενώ το Πεκίνο εντείνει τον τελευταίο μήνα παρασκηνιακές και δημόσιες επαφές για τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα βρίσκεται στη Ρωσία από τις 20 έως τις 22 Μάρτη, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλ. Πούτιν, σε μια φάση που η Κίνα προσφέρεται να μεσολαβήσει για την «ειρήνη» στην Ουκρανία. Τον Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Πεκίνο δημοσίευσε ένα έγγραφο 12 σημείων, καλώντας τη Μόσχα και το Κίεβο σε «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα θα αφορούν επίσης την «περαιτέρω ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχέσεων εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» έγραψε στις αρχές της βδομάδας ότι ο Σι σκοπεύει να συνομιλήσει σύντομα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνομιλία θα μπορούσε να διεξαχθεί μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα.

Μια συνομιλία μεταξύ των Προέδρων Κίνας και Ουκρανίας «θα ήταν κάτι πάρα πολύ καλό», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «ενθάρρυναν» εδώ και πολύ καιρό μια τέτοια επαφή, προκειμένου «οι Κινέζοι να ακούσουν την άποψη των Ουκρανών και όχι μόνο του Πούτιν».

Σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να επαναλάβουν «το ταχύτερο δυνατό» τις «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις, καθώς το Πεκίνο «φοβάται μήπως η κρίση επιδεινωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη».

Δείτε ακόμα...