Ι. Κιρίλοφ: Οι ΗΠΑ ανέφεραν την καταστροφή του αποθέματος χημικών BZ το 1990, αλλά διατήρησαν δείγματα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν την πλήρη καταστροφή του χημικού αποθέματος BZ (3-Quinuclidinyl benzilate) το 1990, όμως κράτησαν τα δείγματά του και μπορούν να το επαναφέρουν, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υποστράτηγος Igor Kirillov, επικεφαλής της Ατομικής, Ραδιολογικής, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οι ΗΠΑ δήλωσαν την πλήρη καταστροφή των αποθεμάτων BZ το 1990, όταν καταστράφηκαν περίπου 50 τόνοι της ουσίας, αλλά κράτησαν τα δείγματα. Επιπλέον, η δυνατότητα σύνθεσης προδρόμων BZ με βάση τις δυνατότητες παραγωγής Φαρμακευτικών προϊόντων σε ποσότητα έως και αρκετές δεκάδες τόνους ετησίως διατηρείται επί του παρόντος», είπε ο Κιρίλοφ σε μια ενημέρωση σχετικά με την προετοιμασία της Δύσης για προκλήσεις μεγάλης κλίμακας με τη χρήση τοξικών μέσων στην Ουκρανία.

Υπενθύμισε ότι οι δυτικές χώρες έκαναν τακτικά προκλητικές δηλώσεις για πιθανή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Kirillov, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει πυρομαχικά με χημικές ουσίες στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία.

“Το 2017, τα πρακτορεία ειδήσεων κυκλοφόρησαν φωτογραφίες, που έδειχναν ανθρώπους με συνηθισμένους επιδέσμους γάζας να παίρνουν δείγματα στο σημείο της υποτιθέμενης χρήσης σαρίν. Αυτό οδήγησε σε αμερικανική πυραυλική επίθεση στην αεροπορική βάση Σαϊράτ στη Συρία”, είπε ο Κιρίλοφ. Τοο 2018, ο σκηνοθετημένος πυροβολισμός παιδιών από τη Συρία που φέρεται ότι δηλητηριάστηκαν από χλώριο έγινε η αιτία για την καταστροφή της Επιστημονικής Ερευνητικής Εγκατάστασης Barzah.

Ο Κιρίλοφ τόνισε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ καταφεύγουν σε τέτοια σχέδια για να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους. «Ένας δοκιμαστικός σωλήνας απορρυπαντικού πλυντηρίου στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ λειτούργησε ως πρόσχημα για την εισβολή στο Ιράκ και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από μισό εκατομμύριο πολιτών αυτής της χώρας».

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για αυτά τα εγκλήματα», κατέληξε ο Kirillov.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...