Η Κομισιόν δεν θεωρεί τον κορονοϊό «πολύ επικίνδυνο» για τους εργαζόμενους!

Πέραμα - Ναυπηγικές & Επισκευαστικές Εργασίες
Φώτο Αρχείου / Πέραμα – Ναυπηγικές & Επισκευαστικές Εργασίες / Πηγή: Eurokinissi

Παρά τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από την Covid-19 σε όλο τον κόσμο, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την επικινδυνότητά του και τους πάνω από δύο μήνες αυστηρής καραντίνας σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα ταξινομήσει τον νέο κορονοϊό στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, αποδεικνύοντας ότι στον καπιταλισμό τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Σημειώνεται πως ευρωπαϊκή οδηγία του 2000 για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας, ορίζει μια κλίμακα σοβαρότητας των μικροβίων σε τέσσερα επίπεδα: Η ομάδα 1, η λιγότερο επικίνδυνη, δεν είναι «πιθανό να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο». Η ομάδα 4, η πιο επικίνδυνη, εκτός από την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, «συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους» και παρουσιάζει «υψηλό κίνδυνο μετάδοσης στην κοινότητα».

Η επιτροπή τεχνικής προόδου (αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικούς από τα κράτη-μέλη) «έδωσε θετική γνωμοδότηση για να συμπεριληφθεί η Covid-19 στον κατάλογο (…) στο επίπεδο κινδύνου 3», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mάρτα Βιτσόρεκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση τούτη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνη πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί όλα τα κράτη-μέλη) έχουν ένα μήνα για να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους στην απόφαση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...