Η Κομισιόν προτείνει παράταση της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας του Brexit

Brexit - Μ. Βρετανία - Ηνωμένο Βασίλειο - Αγγλία - Σημαία - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / EU – UK / Πηγή: Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη – μέλη της ΕΕ πρόταση για παράταση έως τα τέλη Απριλίου της προσωρινής εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό σήμερα από πηγές.

Η προσωρινή εφαρμογή της συνθήκης αυτής, η οποία συνήφθη στο τέλος του 2020, άρχισε την 1η Ιανουαρίου. Επρόκειτο αρχικά να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τη μελετήσει λεπτομερώς προτού την επικυρώσει.

Ωστόσο, η ΕΕ «χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη μετάφραση των εγγράφων» σε όλες τις επίσημες γλώσσες της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Κομισιόν για να αιτιολογήσει αυτό το αίτημα, εκφράζοντας και το βάθος των ανταγωνισμών μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας που μπλόκαραν μέχρι την τελευταία στιγμή τις συνομιλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση για παράταση, η οποία εστάλη στα κράτη μέλη προς έγκριση, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή. Στη συνέχεια, αυτή θα υποβληθεί στο “συμβούλιο εταιρικής σχέσης” μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει επιφορτισθεί με την παρακολούθηση της συνθήκης μετά το Brexit.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ΕΕ «είχε ανεπίσημα» ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις προθέσεις της.

«Είναι λίγο απογοητευτικό, δεδομένου ότι το συζητήσαμε πριν από μόλις ένα μήνα. Είναι λίγο περίεργο που η ΕΕ θέλει να το αλλάξει τόσο γρήγορα. Αλλά θα συζητήσουμε μαζί τους και θα δούμε τι μπορεί να γίνει», είχε αντιδράσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...