Η κυβέρνηση ομολογεί νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία, που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού ΥΠΑΜ και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας και Αξιωματούχοι από 44 χώρες
Φώτο Αρχείου / Ο Ν. Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία, που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού ΥΠΑΜ και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας και Αξιωματούχοι από 44 χώρες / EUROKINISSI

Την νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία ομολογεί η κυβέρνηση, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», λες και τα αποθέματα αυτά δεν προορίζονται για την άμυνα της χώρας και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο φυλάσσονται. Είπε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο».

Έτσι, ο υπουργός Άμυνας ομολογεί ότι μπροστά στις υποχρεώσεις τους στους ευρωατλαντικούς  εταίρους τους, δεν διστάζουν να αδειάσουν τις αποθήκες του Στρατού από κρίσιμα για την Άμυνα της χώρας μέσα, και μάλιστα σε μια εποχή που οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου οξύνονται επικίνδυνα και με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Άλλωστε με στοχευμένες διαρροές φροντίζουν να εμφανίσουν ρωσικής κατασκευής συστήματα, όπως τα OSA-AK και TOR-M1, που διαθέτουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ως ανίκανα να αντιμετωπίσουν UAV όπως τα τουρκικά «Μπαϊρακτάρ», σε μια χοντροκομμένη προσπάθεια να τα στείλουν, με τις μικρότερες δυνατες αντιδράσεις στην κυβέρνηση Ζελένσκι, ικανοποιώντας και το αίτημα των Αμερικανών, για αποστολή τέτοιων συστημάτων, στη χρήση των οποίων είναι συνηθισμένοι οι Ουκρανοί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προχθές ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, η Ελλάδα μαζί με χώρες όπως η Ιταλία, η Νορβηγία και η Πολωνία θα στείλουν συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά στην Ουκρανία, κάτι που συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν υπουργοί Αμυνας και αξιωματούχοι από 44 χώρες με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ και του ανώτατου διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης Τοντ Ουόλτερς, τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν οι Αμερικανοί.

Η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη στο μέτωπο πυρομαχικά, τυφέκια τύπου «καλάσνικοφ» και εκτοξευτές. Τελευταία γίνεται, επίσης, λόγος για τα ανατολικογερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Πεζικού. Περίπου 100 – 130 από αυτά τα οχήματα, που μάλιστα βρίσκονται στον Εβρο και στα νησιά, φαίνεται να είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να στείλει στην Ουκρανία, ζητώντας – εσχάτως και σε τηλεφωνική επικοινωνία Οστιν – Παναγιωτόπουλου – ως αντάλλαγμα την αντικατάστασή τους από άλλα μέσα, με τους Αμερικανούς να απαντούν ότι έχουν παραχωρήσει ήδη στην Ελλάδα μέσα, όπως οχήματα Μ1117 και ελικόπτερα «Kiowa».

Δείτε ακόμα...