Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων των αερομεταφορών

Στόχος των νομοσχεδίων που φέρνει η κυβέρνηση τόσο για τη σύμβαση ανάπτυξης της ΑΕ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» με το ελληνικό δημόσιο όσο και του τελευταίου με την AEGEAN είναι «η ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων των αερομεταφορών χωρίς βέβαια καμιά αναφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και τις εργασιακές σχέσεις γαλέρα στο χώρο των αερομεταφορών» τόνισε μιλώντας για το θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο διεθνής αερολιμένας διοικείται και λειτουργεί ως εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, με το ελληνικό δημόσιο να έχει το 55% των μετοχών και το 45% να έχει ιδιωτικοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που συνεχίζει και η σημερινή, ακόμα και αν σήμερα μπορεί να το καταψηφίζουν με άλλο σκεπτικό. 

Τόνισε πως το 2023 το αεροδρόμιο ξεπέρασε τα 28 εκατομμύρια επιβάτες, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, με έσοδα και κέρδη εκατοντάδες εκατομμύρια. Συγκεκριμένα έφτασε τα 463 εκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβρη, σημειώνοντας άνοδος κατά 29% σε σχέση με πέρσι. Υπενθύμισε πως κατά την πανδημία το «Ελ. Βενιζέλος» κι άλλες εταιρείες επιδοτήθηκαν με κρατικό χρήμα και την ίδια ώρα συμπίεζαν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων, με απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων, εντατικοποίηση για το υπόλοιπο προσωπικό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο κυβέρνησης και ΕΕ. 

«Οι απεργίες που ξεσπούν στον κλάδο και σε άλλες χώρες αντανακλούν την εκμετάλλευση και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων με κυριότερα ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου προσθέτοντας πως οι προσλήψεις είναια αναγκαίος όρος για την ασφάλεια πτήσεων αλλά δεν γίνονται γιατί υπονομεύονται τα κέρδη των εταιρειών.  

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι τροποποιείται η σύμβαση του 1995 μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της ΑΕ προκειμένου να ενισχυθεί η παραπέρα αποκρατικοποίηση του νέου ποσοστού του δημοσίου μέσω εισαγωγής στο χρηματιστήριο, εξασφαλίζοντας νέα κερδοφορία στους ιδιώτες. Έτσι θα τεθεί προς πώληση το 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και θα υπάρχει αλλαγή στη μετοχική σύνθεση αφού θα μπουν επενδυτές, με τη συμμετοχή του κράτους να μειώνεται στο 25%.  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...