Η κυβέρνηση προχωρά την επιστολική ψήφο με «πλάτες» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

EUROKINISSI

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ τη συζήτηση για να ψηφιστεί άμεσα το αντιδραστικό νομοσχέδιο που εισάγει την δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με στόχο φυσικά τη γενίκευση της πρακτικής αυτής, βρίσκοντας πρόθυμους συμμάχους τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που ξεκίνησε την Δευτέρα, αναμένεται να συνεχιστεί την Τετάρτη και να ολοκληρωθεί την Παρασκευή προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια, επιβεβαιώνει όλες τις ανησυχίες για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και την παραβίαση της αρχής της μυστικότητας της ψήφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο μία τεχνική διευκόλυνση για τους απόδημους ή για κάποιες ειδικές κατηγορίες εκλογέων, είναι κάτι πολύ ευρύτερο και βαθύτερο. Ειδικά σχετικά με τους απόδημους, το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τον περσινό νόμο της κυβέρνησης και να ενισχύσει τους κινδύνους για αλλοίωση του αποτελέσματος, όταν συμπεριλαμβάνει κόσμο που δεν έχει κανένα οικονομικό ή κοινωνικό δεσμό με τη χώρα, δεν έχει γνώση των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και το κυριότερο, και δεν θα υφίσταται τις συνέπειες από την όποια πολιτικής του επιλογή.

Χαρακτηριστικός κίνδυνος που απορρέει από την επιστολική ψήφο είναι επίσης η ένταση της άσκησης πιέσεων, εκβιασμών και χειραγώγησης στους εκλογείς, πιέσεις που δύσκολα απορρίπτονται, από τη στιγμή που ο εκλογέας δεν πάει στην κάλπη και μέσα στο παραβάν, όπου έχει τη δυνατότητα να κάνει την επιλογή του μόνος του, αλλά κάθεται στο σπίτι ή το χώρο δουλειάς, πιο ευάλωτος στις όποιες πιέσεις.

Τόσο από την συζήτηση στην Επιτροπή, όσο και από το περιεχόμενου του νομοσχεδίου είναι εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τη στάση απέναντι στην εκλογική διαδικασία, να υποβιβάσει τη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές, περιορίζοντας τη συμμετοχή του σε μια επιστολική ψήφο ενώ θα κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του, θέλει να τον αποξενώσει από την εκλογική διαδικασία, γιατί δεν θέλει την ενεργητική παρέμβαση του λαού, ούτε στις εκλογές, ούτε στα σωματεία, ούτε πουθενά.

Τα παραπάνω επισήμανε άλλωστε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ώρα που η κυβέρνηση προπαγανδιστικά ισχυρίστηκε και δια στόματος της υπουργού Ν. Κεραμέως ότι η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, και πώς γίνεται με βάση οκτώ κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ προς τα κράτη – μέλη, βρίσκει συμμάχους στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που τάσσονται υπέρ της επιστολικής ψήφου, διατυπώνοντας ορισμένους αστερίσκους και ενδοιασμούς, προκειμένου να συσκοτίσουν τη σύμπλευσή τους.

Δείτε ακόμα...